Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 februari 2017

  Ingen given kandidat till LRF-ordförande

  LRF:s valberedning står inför en delikat uppgift när man ska vaska fram en kandidat till posten som LRF-ordförande. Båda vice ordföranden, Åsa Odell och Sven-Erik Hammar, har avböjt att kandidera. Att ingen av de vice ordförandena varit villig att anta utmaningen har inte skett i modern tid.

   Sven-Erik Hammar, har avböjt att kandidera.
  Bild 1/2 Sven-Erik Hammar, har avböjt att kandidera. FOTO: Marie Henningsson
   Åsa Odell har avböjt att kandidera.
  Bild 2/2 Åsa Odell har avböjt att kandidera. FOTO: Ann Lindén

  – Att Åsa Odell valde att avstå en kandidatur kom som en överraskning, men att Sven-Erik Hammar inte kandiderade har vi känt till en tid, säger valberedningens ordförande Stig-Erik Karlsson.

  Han har suttit i valberedningen sedan 2005 och som dess ordförande i fem år och säger sig inte känna till en liknande situation.

  – Mig veterligen har det inte hänt tidigare att båda vice ordföranden tacka nej, men LRF är ju 100 år och så länge har inte jag varit med.

  Båda uppger familjeskäl

  Både Åsa Odell och Sven-Erik Hammar anger familjeskäl som orsak till att man inte ställer upp och kandiderar till ordförandeposten.

  – Jag har meddelat att jag inte kandiderar (till ordförandeposten) och det är av familjeskäl, precis som Åsa, och det har jag låtit meddela sedan en tid, säger Sven-Erik Hammar till ATL.

  Hammars beslut har valberedningen inte kommunicerat tidigare, men i veckan gick Åsa Odell ut och offentliggjorde sitt beslut.

  Nu återstår nio kandidater i styrelsen att välja från och för sex av dessa är deras mandat upp för omval i år.

  Ingen utanför förbundsstyrelsen

  Att någon utanför styrelsen kommer direkt in som ordförande har med största sannolikhet inte skett i LRF:s förbundsstyrelse tidigare och skulle vara ett unikum om så sker i år. Det skulle diskvalificera Peter Borring, regionordförande i LRF Östergötland, som varit ett namn som figurerat i förhandsspekulationerna.

  – Mig veterligen har aldrig någon utanför förbundsstyrelsen varit föreslagen, säger Stig-Erik Karlsson.

  Den ende i den nu varande förbundsstyrelsen som har erfarenhet av att gå direkt utifrån in i en kooperativ styrelse är Sven Norup. Han kom från ”ingenstans” direkt in i Kalmar Lantmän som dess ordförande under den period när föreningens framtid skulle avgöras.

  Helena Jonsson slutar nu vid stämman i maj efter sex år som ordförande och som vice ordförande dess för innan. Valberedningen ska lämna sitt förlag den 4 april.

  Relaterade artiklar

  Till toppen