Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2017

  Väggen vek sig under bygget – försäkringen gäller inte

  Under renoveringen av ladugården rasade en stenvägg in och nu riskerar hela bygget att falla. Ägaren byggde själv och står nu utan ersättning från försäkringsbolaget.

   Andreas Arvidsson renoverade ladugården när en vägg rasade in.
  Andreas Arvidsson renoverade ladugården när en vägg rasade in. FOTO: Hans Runesson

  Andreas Arvidsson köpte i år en fastighet tillsammans med några grannar. Han såg att lagården skulle gå att göra i ordning till ungdjursstall och började renovera den i egen regi. Han grävde ut för att kunna gjuta ett golv men under bygget rasade en bärande stenvägg in och nu är risken stor att hela huset faller.

  Andreas Arvidsson är helförsäkrad hos Länsförsäkringar men får inte ut någon ersättning.

  – Jag har ju gjort något fel men jag tycker vi skulle kunna mötas på halva vägen, säger han. Men det är obegripligt att de kan försäkra ett hus utan att titta på det. Lagården försäkrades utan hängrännor.

  Mycket regn

  Han har haft svårt att nå Länsförsäkringar för att kunna diskutera om vad som gick fel.

  Andreas Arvidsson tror att de stora regnmängderna, 500 millimeter, kan ha underminerat marken och vara en del av orsaken till raset.

  – Men det var ingenting man kunde se.

   Den tunga snön kan få bygget på fall.
  Den tunga snön kan få bygget på fall. FOTO: Hans Runesson

  Planen var att djuren skulle flyttas in innan jul. Nu har han i stället tvingats tömma andra byggnader för att få in djuren under tak.

  Skulle klara sig

  Andreas Arvidsson deltar i ett projekt där det ingår byggrådgivning. Hushållningssällskapet var på plats en gång och mätte upp inför förprövningen och vi diskuterade väggen som nu har rasat där vi alla var överens om det den skulle klara sig.

  Henrik Karlsson på Hushållningssällskapet i Kalmar har inte själv varit delaktig i Andreas Arvidssons bygge men känner till det övergripande.

  – Andreas har inte varit vårdslös eller oaktsam och hade inte kunnat förutse detta, säger han. Och försäkringsbolaget har nekat honom ersättning utan någon förklaring. Det känns som att de har svarat för snabbt.

   Andreas Arvidsson byggde i egen regi och får nu inget på försäkringen.
  Andreas Arvidsson byggde i egen regi och får nu inget på försäkringen. FOTO: Hans Runesson

  Henrik Karlsson förordar att man anlitar en rådgivare vid till exempel en renovering.

  – Om man köper våra tjänster så går man in under vårt försäkringstak. Det kanske inte blir billigare men det blir en säkrare byggnation.

  Stor risk

  Länsförsäkringar vill inte kommentera det enskilda fallet med mer än att det har besiktigats av en oberoende konsult. Denne kom fram till att det inte finns något som kan ge ersättning utifrån försäkringen.

  Länsförsäkringar menar att om man gör jobbet i egen regi så tar man en mycket större risk. Om något går galet och det inte finns någon ersättningsbar skadehändelse på den försäkring man har, hamnar man tyvärr i det läget att man får står för det själv, skriver de i sitt mejlsvar.

   Under bygget rasade en bärande stenvägg. Nu är risken stor att hela huset faller.
  Under bygget rasade en bärande stenvägg. Nu är risken stor att hela huset faller. FOTO: Hans Runesson

  LÄS MER: Tjänstemän tar strid för jordbruksmarkLÄS OCKSÅ: Hjälpa bilister kan stå dig dyrtPREMIUM: Kalles lekplats för mogna män

  Relaterade artiklar

  Till toppen