Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juni 2020

  Stopp för mer konventionell råvara i ekofoder

  EU-kommissionen har dragit tillbaka förslaget om att fodertillverkare ska få blanda i mer konventionellt proteinfoder i ekologiskt foder.

   EU-kommissonen föreslog att EU-förordningen för ekologisk produktion skulle ändras så att det blev tillåtet att blanda i tio procent konventionellt proteinfoder i det ekologiska fodret till grisar och fjäderfän.
  EU-kommissonen föreslog att EU-förordningen för ekologisk produktion skulle ändras så att det blev tillåtet att blanda i tio procent konventionellt proteinfoder i det ekologiska fodret till grisar och fjäderfän. FOTO: Istock

  – Anledningen till att man har tagit bort det är att flera länder inte tycker att det är brist på ekologiskt proteinfoder och att det inte behövs något undantag, säger Kjell Sjödahl Svensson på Jordbruksverkets växtregelenhet.

  Drar tillbaka delar av förslag

  Tillgången på ekologisk soja blev knapp i samband med coronautbrottet, mycket på grund av problem med leveranser från Kina. Därför ville flera medlemsländer i EU att det skulle bli tillfälliga lättnader i regelverket kring ekologiskt foder.

  EU-kommissonen föreslog att EU-förordningen för ekologisk produktion skulle ändras så att det blev tillåtet att blanda i tio procent konventionellt proteinfoder i det ekologiska fodret till grisar och fjäderfän i stället för fem procent, om man kunde visa att det inte går att få tag på ekologiskt proteinfoder. Men efter att andra medlemsländer yttrat sig har kommissionen alltså dragit tillbaka just den delen i förslaget om tillfälliga förändringar.

  Jordbruksverket vill ha större inblandning

  Medlemsländerna har nu chans att yttra sig om den nya skrivningen och därefter ska kommissionen lägga fram förslaget för omröstning.

  Svenska Jordbruksverket har föreslagit att kommissionen ska återta delen om en större iblandning. Men utsikterna för att det blir tillåtet har försämrats.

  – Eftersom förslaget har funnits på bordet och dragits tillbaka, då måste man bedöma sannolikheten som lägre än om det låg kvar, säger Kjell Sjödahl Svensson.

  Vill minska risken att stå utan

  Branschorganisationen Foder och Spannmål har varit delaktiga i att försöka få till en tillfällig lagändring.

  – Vi hade ju naturligtvis hellre sett att förslaget hade varit kvar och att man hade beslutat om det utökade undantaget. Det är en besvärlig försörjningssituation. Sedan ser det lite olika ut för olika företag, säger vd Erik Hartman.

  – Det är en fråga om att hantera risker för att vi helt plötsligt står utan, och hela grunden i vårt förslag var att minska den risken och skapa en större produktionsmässig och ekonomisk uthållighet.

  Ingen risk för brist

  För närvarande har både Svenska Foder och Lantmännen tillräckligt med ekologisk soja. 

  – Vi har tagit det vi har fått fatt i från Kina innan corona stängde ner. I övrigt tar vi partier där de dyker upp så att vi kan säkerställa vår produktion. Vi har också fördelen att tillhöra DLG-koncernen som vi köper volymer gemensamt med, säger Victor Ebel, spannmålsansvarig på Svenska Foder.

   Victor Ebel, spannmålsansvarig på Svenska Foder.
  Victor Ebel, spannmålsansvarig på Svenska Foder. FOTO: Svenska Foder

  Lantmännen bygger upp lager med ekologisk soja för att kunna säkerställa sin produktion av ekologiskt foder. Just nu ser foderchef Kristina Gustafsson ingen risk för brist i närtid.

  – Vi har varit skonade men läget kan naturligtvis förändras vid en ny våg av pandemin i höst, säger foderchef Kristina Gustafsson.

   Kristina Gustafsson, foderchef Lantmännen.
  Kristina Gustafsson, foderchef Lantmännen. FOTO: Anders Andersson/Lantmännen

  Ingen nedgång i sikte

  Lantmännen förbrukar ungefär 40 000 ton ekologisk soja per år. Sedan januari har priserna på grödan gått upp med närmare 30 procent och Kristina Gustafsson tror inte på någon nedgång fram till ny skörd.

  Även om det inte skulle bli ett generellt undantag från EU-förordningen när det gäller proteinfoder finns det fortfarande möjlighet för enskilda aktörer att söka individuella dispenser, enligt Kjell Sjödahl Svensson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen