Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juni

  Ingen dispens för växtskyddsmedel i jordgubbar

  Det blir ingen dispens för växtskyddsmedlet Reglone i jordgubbsodlingar. LRF, som har kämpat för ett undantag, har nu fått nej på sin begäran hos Mark- och miljödomstolen.

   Eriksgården odlar totalt nio jordgubbssorter, på bilden syns storsäljaren Malling Centenary.
  Eriksgården odlar totalt nio jordgubbssorter, på bilden syns storsäljaren Malling Centenary. FOTO: Jonatan Jacobson

  ATL har tidigare skrivit om de många turerna kring förbudet av Reglone och den aktiva substansen dikvat, som har fått följer för många trädgårds- och potatisodlare.

  I jordgubbsodlingar har växtskyddsmedlet använts för att hålla undan utlöpare och ogräs, vilket har fått till följd att många odlare nu använder halm med varierande resultat för att mota bort ogräset.

  Problemet med halm är att jorden inte värms upp på samma sätt som om den varit bar, vilket innebär att jordgubbarna mognar senare och blir känsligare för frostskador, vilket ATL tidigare har skrivit om.

  Tappar 80 miljoner

  För att förhindra ett skördetapp på mellan 10 och 15 procent (motsvarande 50-80 miljoner kronor) har LRF krävt en så kallad nöddispens för landets omkring 300 jordgubbsodlare. Dispensansökan har dels gällt perioden 1 mars- 28 juni 2020, vilket nu har prövats trots att det i så fall bara skulle röra sig om några dagars användning.

  Än viktigare är i så fall att dispensansökan även har rört perioden 1 augusti-20 oktober 2020, samt för utsädesodling av konservärtor och nedvissning av fröspenat under samma period.

  Saknar alternativ

  Inom ramen för sin argumentation har LRF hävdat att andra länder göra andra tolkningar, och att exempelvis Finland inför denna säsong har beviljat dispens för Reglone i just jordgubbsodlingar.

  I dag saknas det, enligt LRF, godkända alternativ för behandling i jordgubbar på friland. Kemikalieinspektionen har hänvisat till Gallery, men det stämmer inte enligt LRF eftersom denna substans bara får användas innan den första stolonen utvecklats, det vill säga innan det finns några utlöpare.

  I domen får LRF dock mothugg på sina argument, eftersom domstolen anser att LRF inte har kunnat visa att Gallery är ett orimligt alternativ. På samma sätt har LRF heller inte kunnat visa att mekanisk reglering är ett orimligt alternativ, står det i domen.

  Dikvatanvändningen reglerades 2018, då substansen inte fick förnyat godkännande eftersom ämnet medförde hög risk för arbetstagare, boende och andra personer i närheten samt för fåglar.

  Att LRF har hänvisat till att substansen får användas i andra länder, går i sin tur på tvärs mot både försiktighetsprincipen och växtskyddsmedelsförordningen.

  Vid en intresseavvägning mellan LRF:s intressen och intresset av att skydda människors hälsa och miljön finner domstolen att det senare väger tyngre i detta fall, varför överklagandet avslås.

  Försök att hitta alternativ till Reglone pågår nu både inom trädgårdsnäringen och potatisodlingen. I potatis pågår från och med säsongen 2019 försök med att avdöda potatisblasten med el i stället för att använda dikvat.

  Relaterade artiklar

  Till toppen