Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj 2018

  Geografiska skillnader i grundvattennivå

  I södra Sverige har grundvattennivåerna i de små magasinen stigit mellan 10 och 50 centimeter. I norra Sverige har de i stället sjunkit 5 till 30 centimeter, enligt SGU.

   Grundvattentillgången är god eller tillfredsställande i praktiskt taget hela landet.
  Grundvattentillgången är god eller tillfredsställande i praktiskt taget hela landet. FOTO: Dan Birgerson

  Tillgången på grundvatten är tillfredsställande eller god i hela Sverige, enligt beräkningar av grundvattenläget i april som Sveriges geologiska undersökning (SGU) har genomfört. Samtidigt förekommer vissa lokala skillnader.

  Nivåer nära eller över det normala

  De stora grundvattenmagasinen ligger på nivåer nära eller över de normala i Götaland, Västra Svealand och i landets nordligaste delar. I stora delar av Svealand och Norrland är nivåerna fortfarande under de normala. Nivåerna i de små magasinen är normala för årstiden i praktiskt taget hela landet, enligt SGU.

  Framöver väntas grundvattennivåerna i norra Sverige att stiga eftersom snön smälter. I södra Sverige kommer nivåerna däremot att sjunka i samband med att det växer mer.

  LÄS OCKSÅ: Ny politik för ett land i balansLÄS OCKSÅ: Oro för att restprodukter sprider smitta på fälten

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen