Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars

  Sista SAM-datum flyttas inte

  SAM-ansökningar flyter in i normal takt och därmed är det inte aktuellt att flytta fram sista ansökningsdatum.

  Men Jordbruksverket har laddat bössan. Om coronasmittan förvärras kan slutdatumet snabbt skjutas fram.

  FOTO: Shutterstock/TT

  Omkring 58 000 SAM-ansökningar om jordbrukarstöd förväntas i år. Sista datum, 8 april, närmar sig samtidigt som det finns en samhällsspridning av coronaviruset i Sverige. En försenad ansökan resulterar i avdrag på stöden eller i värsta fall inga stödpengar alls.

  De flesta lantbrukare tar hjälp av rådgivare med sin ansökan. I förra veckan begärde Branschråd för lantbrukets rådgivningsföretag att slutdatumet ska flyttas fram till åtminstone 6 maj.

  På Jordbruksverket förstår man oron bland rådgivarna, men konstaterar också, efter samråd med länsstyrelserna, att ansökningar registreras ungefär som under ett normalår. Till och med torsdagen 26 mars hade 31 000 ansökningar skickats in, vilket är 400 fler än motsvarande tid förra året.

  – Mer än hälften av ansökningarna har kommit in nu och vi har bilden att det flyter på bra efter omständigheterna, säger Patrik Alenfelt, chef för Jordbrukarstödssektionen på Jordbruksverket.

  Utbetalning kan påverkas

  Om sista ansökningsdatumet skjuts upp får det konsekvenser för utbetalningen av jordbrukarstöden. En viss andel av ansökningarna ska kontrolleras i fält enligt EU:s regelverk innan stödpengarna får betalas ut.

  Den kontrollen görs av länsstyrelserna.

  – Det är tajta tidsplaner när vi ska göra olika typer av kontroller under säsongen, säger Anita Norén, avdelningschef vid Länsstyrelsen i Örebro län.

  Drabbas dessutom länsstyrelsens personal av coronasmittan blir det ännu svårare att handlägga ansökningarna i rätt tid.

  – Vi är måna om att hinna med alla arbetsmoment så pengarna kan betalas ut till företagarna. Att redan nu skjuta fram det två veckor gör oss väldigt oroliga, säger Anita Norén.

  Inte just nu

  Jordbruksverket har därför kommit till slutsatsen att slutdatumet inte bör flyttas fram. I alla fall inte just nu.

  – Vi följer detta dagligen. Om läget blir värre ska vi agera i tid. Ett beslut är förberett och kan tas direkt om det skulle behövas, säger Patrik Alenfelt.

  Det finns också regler som innebär att en enskild lantbrukare eller rådgivare kan hänvisa till ”extraordinära omständigheter” om ansökan kommer in för sent på grund av sjukdom eller myndigheternas rekommendation för att hindra smitta.

  – Den ventilen finns för konsulter som oroas, säger Patrik Alenfelt.

   Patrik Alenfelt, Jordbruksverket.
  Patrik Alenfelt, Jordbruksverket. FOTO: Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen