Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni

  ”Inga vinnare i Slussenmålet”

  Det finns inga vinnare. Men merparten av de drabbade jordbrukarna är nöjda med uppgörelsen i det så kallad Slussenmålet som nu är avgjort efter åtta år. Det menar advokat Fredrik Bonde.

  FOTO: Janerik Henriksson/TT

  Uppgörelse i det så kallad Slussenmålet som blev klar i går innebär att Stockholms stad ska räkna upp engångsersättningarna som mark- och miljödomstolen kom fram till med 33,3 procent vilket innebär att det blir 46,6 miljoner kronor som ska fördelas mellan lantbrukarna. Ursprungskravet låg på 350 miljoner kronor. Staden ska även stå för alla rättegångskostnader

  – Min uppfattning är att merparten av lantbrukarna är nöjda och alla har accepterat det, säger advokat Fredrik Bonde som tillsammans med kollegan Carolina Gustavsson företrätt huvuddelen av de drabbade lantbrukarna i processen.

  Svårbedömt

  Målet handlar om vilka konsekvenser den pågående renoveringen av Slussen i Stockholm kommer att få för lantbrukarna i Mälardalen. Stockholms stad menar att man då kan effektivare och säkrare både skapa en vattenhöjning – när luckorna hålls stängda – och förhindra framtida översvämningar.

  – I och med att skadorna inte har inträffat ännu så är det ett svårbedömt läge.

  Om det visar sig att skadorna blir betydligt mer omfattande än vad som beräknats finns det möjlighet för lantbrukarna att komma tillbaka för att få en större ersättning. Men blir skadorna mindre finns inte någon motsvarande klausul som innebär att lantbrukarna blir ersättningsskyldiga, enligt Fredrik Bonde.

   Merparten av lantbrukarna är nöjda och alla har accepterat det, säger advokat Fredrik Bonde som tillsammans med kollegan Carolina Gustavsson företrätt många av lantbrukarna i Slussenmålet.
  Merparten av lantbrukarna är nöjda och alla har accepterat det, säger advokat Fredrik Bonde som tillsammans med kollegan Carolina Gustavsson företrätt många av lantbrukarna i Slussenmålet. FOTO: Pressbild

  Besviken – och lättad

  Besviken över resultatet men lättad över att processen mot Stockholms stad nu är över. Så kan man beskriva Peder Rinmans känslor kring förlikningen med Stockholm stad.

  Han driver Brunnsholms säteri utanför Enköping och är en av jordbrukarna som berörs av beslutet.

  – De enda som tjänat på detta är advokaterna och de som gjort alla utredningar. De största förlorarna är Stockholms skattebetalare. Den här processen har säkert kostat dem flera 100 miljoner kronor.

  – Den visar också att jordbruksmarken i Mälardalen inte har något värde i stadens ögon, säger han.

  Processen har pågått sedan 2012 och Peder Rinmans gård var en av de tio pilotgårdar som drev den vidare 2015:

  – Så visst är det också skönt att det är över nu.

  Slussenfakta

  • Målet har pågått i åtta år och inneburit fyra rättgångsprocesser. Nu är det avslutat i och med att det blivit en förlikning under pågående huvudförhandling i Mark- och miljööverdomstolen (Svea hovrätt).

  • Tvisten handlar om hur mycket lantbrukarna i Mälardalen ska ersättas för de skador som kommande reglering av Mälaren medför då stora markområden drabbas av en omfattande vårflod mellan mars och maj.

  • Sammanlagt berörs omkring 800 lantbrukare i Mälardalen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen