Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 oktober 2019

  Inga planer på ändrade regler för sand som strömedel

  Att sand är en ändlig resurs måste tas med i beräkningen när beslut om användning i stall fattas, enligt miljöminister Isabella Lövin (MP).

  ATL har skrivit om problematiken kring användningen av sand som strömedel. Det anses vara bra för djurvälfärden, men sämre för miljön då sand är en ändlig resurs. Den negativa miljöeffekten blir mindre om sanden renas och återanvänds, men det kostar pengar. Myndigheters hantering av lantbruk som vill använda sand varierar också, både över tid och geografiskt.

  I en skriftlig fråga undrar Staffan Eklöf, jordbrukspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, om befintlig lagstiftning tillåter användning av sand utan tvätt, och om det inte gör det, lagen kan ändras. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin svarar att även om sand kan vara ett bra strömedel så måste man även ta hänsyn till att det är en ändlig naturresurs och att det finns verksamheter där det inte finns några alternativ till sand.

  Statsrådet ser ingen anledning att ändra i lagstiftningen och påpekar att frågor om miljötillstånd avgörs utifrån omständigheter i enskilda fall som hon som minister inte kan kommentera. Det är dock viktigt för regeringen att tillämpningen är densamma i hela landet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen