Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni 2019

  Inga pengar att vänta för Hälsingestintans underleverantörer

  Det ser kärvt ut för underleverantörerna att få ut någon ersättning från konkursade Hälsingestintan. Konkursboet har tillgångar på 8,4 miljoner kronor medan skulderna uppgår till 31,8 miljoner kronor, varav 18,8 är prioriterade skulder.

  FOTO: Hälsingestintan

  Största fodringsägaren är Nordea med en prioriterad fordran på 14,6 miljoner kronor, därefter kommer Norrlandsfonden med en prioriterad fodran på närmare 4 miljoner kronor.

  Den totala bristen i boet ligger på 23,4 miljoner kronor.

  Det visar den bouppteckning som konkursförvaltaren Mikael Kubu på Ackordcentralen lämnade in till Solna tingsrätt på måndagen.

  Letar köpare

  Arbetet med att hitta köpare till verksamheten pågår som bäst, enligt Mikael Kubu.

  – Vi ser i dagsläget inte att det finns någon intressent på helheten men vi ser intressenter på olika delar av verksamheten och jag tror inte att vi kommer att få ut de värden vi hoppades på, säger han.

  Det betyder att de djurbönder som ligger långt ned på listan och inte har prioriterade fodringar knappast har någon chans att få ut vad Hälsingestintan är skyldig.

  Mikael Kubu tror att det kan dröja ”några veckor” innan affären är i hamn.

  Frysta tillgångar

  Bland tillgångarna i boet står kundfodringarna för 4,5 miljoner kronor som största post. Därefter kommer varulagret som vid konkursen bestod av 8 ton fryst kött, 23 ton kylt kött och 30 ton helfall. Det uppskattade värdet uppgår till 3,8 miljoner kronor.

  Här finns också separationsegendom, det vill säga egendom som inte ingår i konkursboet. Det handlar bland annat om frysvagnen Complete Cooling Trailer, som är köpt på kredit av bolaget och har en återstående skuld på 1,2 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen