Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 september 2016

  "Samhällets ansvar för paket kan slopas"

  Regeringens utredare öppnar för att ompröva samhällets ansvar för postservice. Det samhällsomfattande uppdraget för paketutdelning skulle sannolikt kunna slopas, enligt utredaren.

   Regeringens postutredare Kristina Jonäng öppnar för en diskussion om samhällets ansvar är att dela ut post och paket i hela landet, ett uppdrag som PostNord har i dag. På bilden även Staffan Nilsson, ordförande i Hela Sverige.
  Regeringens postutredare Kristina Jonäng öppnar för en diskussion om samhällets ansvar är att dela ut post och paket i hela landet, ett uppdrag som PostNord har i dag. På bilden även Staffan Nilsson, ordförande i Hela Sverige. FOTO: PostNord

  I dag lämnade regeringens särskilda postutredare, centerpartisten Kristina Jonäng, över sitt slutbetänkande till regeringen. Där öppnas för en diskussion om samhällets ansvar för att post och paket upp till 20 kg delas ut i hela landet, ett uppdrag som PostNord har i dag.

  ”Sverige skulle sannolikt kunna avstå att utse en tillhandahållare av den samhällsomfattande tjänsten för paket i framtiden”, skriver Kristina Jonäng på DN Debatt.

  Skapar oro

  Den formuleringen oroar Hanna Nordström, mjölkbonde och vice ordförande i LRF Jämtland.

  – Vi har redan i dag bara två dagar som de lämnar paket. Skulle ytterligare en sak försvinna så är det inte bra, säger hon.

  Antalet brev sjunker, men antalet paket ökar och det finns i dag flera paketdistributörer.

  – Det verkar ju som att paketmarknaden är ganska väl utvecklad. Vi säger så här för att kunna fortsätta titta på om det behövs en samhällsomfattande tjänst för paket, säger Kristina Jonäng till atl.nu.

  Inte garantera bra service

  Men frågan är om landsbygden kan garanteras bra service om PostNords uppdrag minskas.

  – Tjänsten ska vara tillgänglig för alla. Om de säger att de ska slopa uppdraget för att det finns andra som levererar – vad är det som säger att DHL och Bussgods kommer att leverera på samma villkor framöver, säger Hanna Nordström.

  Kristina Jonäng kan i dag inte svara på hur paketservicen ska kunna säkerställas i hela landet om förslaget blir verklighet. Post- och Telestyrelsen, PTS, behöver mer insyn för att kunna göra bra analyser och därför föreslås en skyldighet för paketdistributörer att lämna uppgifter om till PTS.

  – På de flesta orter i Sverige har vi sett att flera företag har utlämningsställen. Men vi vet inte exakt hur de här företagen ser ut, deras ekonomi och avsikter. Det vi kunnat se är att det är väl utbyggt och att det finns en konkurrens, men innan man har en diskussion om att ta bort den samhällsomfattande tjänsten så måste man ha mer kunskaper, säger Kristina Jonäng.

  Viktigt med rättssäkerhet

  I slutbetänkandet föreslås också tydligare föreskrifter för postutdelning, till exempel för hur och när postlådor får flyttas.

  – Det viktigaste är rättsäkerheten, nu är det lite oklart hur och när man får flytta brevlådor. Tydligare regler för hur det ska ske är väldigt viktigt särskilt på landsbygden, säger Kristina Jonäng.

  Och där får hon medhåll av Hanna Nordström.

  – Jag vet platser i Jämtland där de just flyttat postlådor, och det ska inte gå att bara göra så, det måste finnas någon form av regelverk som säger hur det ska vara.

  FAKTA. Postutredningen

  Tre förslag i Postutredningens slutbetänkande:

  • Reglering av postutdelning. PTS ska via föreskrifter kunna reglera var postutdelning ska ske och hur undantag från femdagarsutdelning ska tillämpas.
  • Skyldighet för paketdistributörer att lämna uppgifter. Utökade möjligheter för PTS att begära uppgifter om ekonomi och verksamhet från paketdistributörer, för att kunna analysera marknaden.
  • Tillgängligt postnummersystem. Alla postoperatörer ska ha tillgång till den postala infrastrukturen på ett sätt som främjar marknadnens effektivitet.
  • I våras föreslogs i ett delbetänkande att kravet på övernattbefordran av brev tas bort och att brev får två arbetsdagar på sig att komma fram.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen