Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juni

  Inga nya pengar för att hjälpa slakterier

  Det finns inga planer på att skjuta till mer resurser för att sänka slakteriernas kontrollavgifter.

   De förändrade slaktavgifterna ska bara gälla i år.
  De förändrade slaktavgifterna ska bara gälla i år. FOTO: Ann Lindén

  Kombinationen av för vissa slakterier kraftigt och hastigt höjda kontrollavgifter och en marknad förändrad av coronaviruset, är inte skäl nog att höja den statliga finansieringen av kontrollavgifterna. Någon extra ändringsbudget med ett sådant innehåll är inte aktuellt. Det beskedet ger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Staffan Eklöf (SD). Statsrådet utesluter dock inte att det kan bli fråga om nya åtgärder för att hjälpa coronadrabbade företag.

  Retroaktiv höjning

  Centerpartiet har gjort ytterligare nedsättning av slaktavgifterna till en prioritering i förhandlingarna om budgetåtgärder i coronasmittans spår. Avgifterna tillförs redan 107 miljoner kronor ur statsbudgeten för att minska slakteriernas kostnader. Som ATL skrivit tidigare så förändrades kontrollavgifterna retroaktivt i år, med stora ökningar för en del företag. Ett helt nytt system ska införas den första januari 2021.

  Relaterade artiklar

  Till toppen