Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj

  Riksdagen: Ge inga medel till våldsbejakande aktivister

  Riksdagen är inte redo att ge djurrättsaktivisters brott en egen brottskod. Men våldsbejakande aktivister ska inte få pengar från det offentliga, anser riksdagen.

   Arkivbild från en demonstation i Madrid.
  Arkivbild från en demonstation i Madrid. FOTO: Daniel Ochoa de Olza/AP/TT

  Lagen är inte glasklar när det gäller trakasserier på privat mark. Men de kan aldrig vara acceptabla och hot eller trakasserier mot jordbrukare eller jägare, eller deras familjer, får inte förekomma, anser riksdagens justitieutskott. Oron för att utsättas kan i förlängningen hota den framtida livsmedelsförsörjningen, det fria företagandet och demokratin, menar utskottet, varför det bör finnas poliser som enbart jobbar med den typen av brott.

  Men även om lagen behöver en översyn tycker justitieutskottet att det ”inte är görligt att införa en ny brottsrubricering för sådana handlingar”. Däremot måste det, anser utskottet, vidtas ”kraftfulla åtgärder” för att stoppa brottsligheten.

  Utskottet har därför föreslagit att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen, det vill säga uppmanar regeringen, att föreslå att alla offentliga medel till den typen av organisationer ska dras in. Detta har nu riksdagen också sagt ja till.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen