Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 maj 2018

  Inga duvungar som gjort upp om ostarna

  När kriget om rätten till de svenska ostklassikerna nu avgjorts är det bönderna i Skånemejerier och företrädare för Norrmejerier som stått i frontlinjen. Men bakom de parterna lurar varsin internationell gigant, franska Lactalis och danska Arla, det skriver ATL:s Oskar Schönning i en kommentar.

   Kampen om de klassiska svenska ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst är över. Arla drog det längsta strået, konstaterar ATL:s Oskar Schönning.
  Kampen om de klassiska svenska ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst är över. Arla drog det längsta strået, konstaterar ATL:s Oskar Schönning.

  Den mediala upptrappningen till beslutet om rätten till de svenska ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst inleddes med en debattartikel i Dagens Industri i helgen, där mjölkbönder från Skånemejerier ekonomisk förening gick ut och varnade för vad de uppfattade som monopolplaner från Arla.

  I ett svavelosande pressmeddelande gick sen den förhållandevis lilla spelaren Norrmejerier till motangrepp. Här anklagas bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening för att ”sprida osaklig information” och ”smutskasta” bönder i andra svenska mjölkkooperationer.

  Bakgrunden är att bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening för ett antal år sedan sålde sin mejeriverksamhet, Skånemejerier AB, till den franska privatägda mejerijätten Lactalis. Och som ATL tidigare kunnat avslöja gick Skånemejerier AB senare till attack mot just rätten till ostvarumärkena i ett hemligt så kallat skiljemål.

  Oklar osaklighet

  Men på vilket sätt Skåneböndernas debattartikel skulle vara osaklig och utgöra smutskastning framgår inte närmare av Norrmejeriers pressmeddelande. Istället bekräftar Norrmejeriers VD Anders Fredriksson Arlas dominans kring ägandet av ostvarumärkena i en intervju med ATL, ett maktförhållande som kommer att bestå även vid det nya, föreslagna ägarförhållandet.

  Det är naturligtvis listigt av jätten Arla att låta Norrmejerier föra talan i denna konflikt. Det ger samma bild av Davids kamp mot Goliat som bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening målade upp i sin debattartikel i DI.

  Att det nu blir bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening som blir de största förlorarna är väntat. Det var deras samarbetspartner Skånemejerier AB med franska ägaren Lactalis som inledde bråket om ostarna och som ATL har visat finns det fortfarande frågetecken kring hur bönderna i den ekonomiska föreningen agerat i tvisten. Den stora vinnaren är multinationella Arla, med säte i Danmark.

  LÄS OCKSÅ: Ostkriget är avgjortLÄS OCKSÅ: Ostkriget avgörs på stämmanLÄS OCKSÅ: Detta har hänt i slaget om ostvarumärkenaLÄS OCKSÅ: Lactalis har insyn i Svensk Mjölk

  Relaterade artiklar

  Till toppen