Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 september 2019

  Infekterat äppelbråk på Österlen

  Ett bråk mellan ekologisk och konventionell produktion har åter brutit ut i landet. Men denna gång är det äppelodlare på det idylliska Österlen som drabbat samman, rapporterar tidningen Filter.

   Vad som är bäst, importerade ekologiska eller svenskodlade konventionella, ja det är en fråga som har lett till ett infekterat äppelbråk på Österlen.
  Vad som är bäst, importerade ekologiska eller svenskodlade konventionella, ja det är en fråga som har lett till ett infekterat äppelbråk på Österlen. FOTO: Anders Ingvarsson

  Det är SLU-professorn och ekologiska äppelodlaren Per Odén som rört upp känslor genom att säga att det är bättre att välja ett utländskt ekologiskt äpple än ett konventionellt svenskt.

  Ledde till avgångskrav

  Uttalandet skedde i lokalpressen, en dryg månad före den årliga Äppelmarknaden i Kivik, som i år hålls 28–29 september. Henrik Stridh, vd för medlemsorganisationen Äppelriket – främst bestående av konventionella odlare – uppgavs enligt Filter ha varit så upprörd att han slog fast att Per Odén ”var slut som odlare” och att alla hans säljkanaler skulle täppas till. Den kommitté som ansvarar för äppelmarknaden krävde dessutom att Per Odén skulle avgå ur ledningsgruppen för Framtidens frukt, ett gemensamt projekt som fått stöd av Jordbruksverket för att informera barn och deras föräldrar om fördelarna med ekologisk fruktodling.

  Nu dementerar Äppelrikets VD Henrik Stridh uppgifterna om ilskeutbrottet för ATL.

  – Jag har inte blivit så våldsamt arg. Men det är synd att det har blivit den här diskussionen, för det finns plats för både ekologiska och konventionella odlare, säger Henrik Stridh.

  Står på sig

  Per Odén, som till vardags är professor vid SLU i Alnarp, vek ner sig för påtryckningarna och avgick ur Framtidens frukt. Rent faktamässigt står han dock på sig.

  – Mer än 80 procent av alla kommersiella svenska äpplen innehåller rester av pesticider. Det visar Livsmedelsverkets egna analyser. Men jag upplever att få känner till det, säger han till Filter.

  Han tror att de tillåtna gränsvärdena kommer att sänkas på sikt och att alla äpplen på sikt kommer att vara ekologiska. Däremot undrar han hur Framtidens frukt ska föra ut det ekologiska budskapet utan att det slår mot det konventionella.

  Hur ska svenska producenter som anser sig ha miljö- och hälsomässigt bättre produkter än de direkta konkurrenterna kunna berätta det utan att folk blir arga?

  – Man får göra det på ett klokt och vettigt sätt. Om du är eko kan du lyfta de mjuka värdena i det, som jag till exempel tycker att Krav är duktiga på. Du kan också prata om sorter och den goda smaken, säger Henrik Stridh till ATL.

  Men om man är ekologisk så brinner man ju för att odla utan bekämpningsmedel. Får man inte prata om det?

  – Absolut. Men man ska inte peka åt varandra och säga att den ena är sämre. Jag tror också att det var det här med utländsk frukt som fick folk att bli arga. Alla odlare är stolta över det de producerar och vi förespråkar svensk frukt, det gör alla som odlar i Sverige, säger Henrik Stridh.

  Här är den Nya Zeelandska jättefläkten som ska skydda äppelodlingarna från frost. Bakom produktimporten står Anders Ebelin som nu har testat lösningen i Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen