Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 juni 2017

  Industrilokaler blir grönsaksfabriker

  Japan vill stimulera företagande och forskning kring nya sätt att odla grönsaker. I dag går många med förlust.

  Nu planerar regeringen en kraftig sänkning av fastighetsskatten för växthusodlingar.

   Stadsodling blir allt vanligare och många unga vill starta smarta odlingar i större skala. Det är dock svårt att få verksamheten att gå ihop med dagens beskattning.
  Stadsodling blir allt vanligare och många unga vill starta smarta odlingar i större skala. Det är dock svårt att få verksamheten att gå ihop med dagens beskattning. FOTO: Mika Nitz Pettersson

  Situationen är akut. Enligt odlarnas branschorganisation går nästan hälften av odlingarna med förlust och kommer att tvingas lägga ned om inget görs.

  Förslaget innebär att skatten sänks med mer än 90 procent nästa år – från motsvarande 1 000 kronor per kvadratmeter och år till 80 kronor per kvadratmeter och år.

  Därmed hamnar skatten på samma nivå som för konventionellt jordbruk.

  Blommande stadsodling

  Nytänkandet inom odling är en stark trend i Japan just nu. De senaste åren har Tokyo och andra storstäder gått från att vara betonggrå till att, åtminstone fläckvis, bli gröna och prunkande.

  Husfasader där gräs och buskar frodas på ytterväggarna är den hetaste trenden bland företag som vill framstå som miljövänliga och hållbara.

  De odlare som velat slå mynt av de växande populariteten har dock svårt att få verksamheten att gå runt.

  PREMIUM De ökar skörden med Toyota-tänk

  Det råder ingen brist på idéer – många unga ger sig in odlarbranschen och satsar på alltifrån hydroponi till datorstyrda odlingsmetoder för växter och grönsaker i konventionella växthus.

  Gammalt skattesystem

  Fram till nu har växthusodlingar missgynnats av ett skattesystem med anor från 1800-talet. Så snart man asfalterar åkermark och uppför växthus på platsen räknas det hela som affärsverksamhet, och beskattas därefter. Fastighetsskatten mer än tiofaldigas.

  Visserligen växer grönsakerna snabbare i växthus, och man kan skörda året runt, men de initiala kostnaderna är också betydligt högre. Att på detta ha ett ofördelaktigt skattesystem har avskräckt många potentiella odlare.

  Smarta grönsaksfabriker

  Företaget Mirai Co ( japanska för Framtid) är Japan största inomhusodlare. Affärsidén är att konvertera gamla industrilokaler till veritabla grönsaksfabriker.

  Den största ligger i Miyagi län – i det område som ödelades av tsunamin i mars 2011 – och producerar 10 000 huvuden bladsallad, per dag (!).

  Salladen odlas, utan jord, i ställningar som är 7-8 meter höga. Särskilda LED-lampor används för att skapa optimala växtförhållanden.

  Företagets VD, Shigeharu Shimamura, har i intervjuer sagt att hydroponiska odlingar kan hjälpa till att lösa matförsörjningen i tredje världen.

  Nu tycks det som att också den japanska regeringen insett potentialen i landets tekniska kunnande på området.

  LÄS OCKSÅ Mjölkbrist får smörpriset att skenaLÄS OCKSÅ Potatisbrist ger rekordpriser

  Japanskt jordbruk

  Befolkning: 127 miljoner

  Självförsörjningsgrad, livsmedel: 39 procent

  Antal jordbrukare: 1 500 000 (2016)

  Medelålder: 64,7 år

  Mest populära grönsaker: Vitkål, Gul lök, Rättika

  Relaterade artiklar

  Till toppen