Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 september 2017

  Indisk traktor utan förare

  Den indiska traktortillverkaren Mahindra har visat sin nya förarlösa traktor. Tidigare har man tillverkat varianter av IH McCormick traktorer. Till exempel Mahindra 4505 som var en kopia av IH B414 och B275. Nu går man in i framtiden och kör förarlöst.

   Mahindra: Den indiska traktortillverkaren ger sig in på marknaden med förarlösa traktorer.
  Mahindra: Den indiska traktortillverkaren ger sig in på marknaden med förarlösa traktorer. FOTO: Mahindra

  De indiska Mahindra traktorerna säljs ofta utan hytt men det spelar ingen roll när föraren ändå inte sitter på förarsätet. I en reklamfilm presenterar man konceptet ”Farming 3.0” som ska få lantbruket in i en ny era.

  Med bara ett klick på datorenhetens skärm kan lantbrukaren få vara med om att starta ett nytt paradigm. Autostyrning via GPS, vändtegsautomatik och redskapen sänks eller höjs automatiskt.

  Det är exempel på vad traktorn har att erbjuda. När traktorns elektronik upptäcker ett hinder på åkern stannar den. Men traktorn kan också köra runt hindret för att jobba vidare.

  LÄS MER: Indisk eltraktor ska erövra världen

  Stannar på valt område

  Med Mahindras eget system ”Digisense” kan operatören begränsa traktorns arbetsområde så att den inte lämnar en bestämd yta. Att starta eller stanna traktorn görs via en handenhet.

  Den förarlösa traktorn är utvecklad i Mahindra Research Valley i Chennai, Indien, och säljstart sker i början av 2018. Det rapporterar den norska tidningen Traktor.

  FAKTA

  Mahindra är världens mest sålda traktormärke i volym räknat och är sedan tre decennier Indiens största tillverkare av traktorer.

  Källa: Mahindra

  Relaterade artiklar

  Till toppen