Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2018

  LRF inventerar foderbehovet

  LRF inventerar nu behovet av hö i regionerna. Samtal förs med flera större aktörer och utländska leverantörer. Förhandlingarna har kommit längst med kanadensiska producenter.

  Den svåra torkan har lett till ett stort underskott på hö i Sverige. Nu tar LRF tillsammans med andra centrala aktörer initiativ till att importera hö.

  – Det pågår en dialog på flera fronter. Vi håller också på att samla in uppskattningar om hur stort behovet är i de olika regionerna. Skulle det komma regn nu kan det bli en hyfsad tredjeskörd men oavsett det är vår bedömning att det kommer att finnas behov av foderimport, säger Hanna Östberg, organisationsutvecklare på LRF.

   Hanna Östberg, organisationsutvecklare på LRF.
  Hanna Östberg, organisationsutvecklare på LRF. FOTO: Foto: Petter Johansson

  Viktig roll för Maskinringen

  En viktig spelare i importsatsningen blir Maskinringen, som ATL skrivit om tidigare.

  – Arbetet går framåt. Visst finns det foder i rätt mängder och av rätt kvalitet att importera men vi tycker att det är för dyrt för att produktionslantbruket ska kunna ta sådana kostnader, säger Christian Olsson, affärsområdesansvarig Jord & Skog på Maskinringen Sjuhärad.

  Han har kontakt med ”tre-fyra leverantörer, framför allt i Kanada” som säger sig kunna leverera de 10 000 ton hö som Maskinringen tagit offert på i ett första skede. Hans målbild är komma under 4 kronor per kilo vilket skulle betyda 5 kronor kilot med transport, för slutköparen.

  – De är för mycket och vi måste få ned priset minst 1 krona i alla fall. En annan brasklapp är att det kommit så mycket regn i Kanada att de inte är klara med sin skörd ännu, säger Christian Olsson.

  Planer på kontaktperson i Kanada

  För att säkra affärerna finns planer på att stationera en person i Kanada som kan vara en samlande kraft, bygga relationer med leverantörerna på plats och säkra kvaliteten på de partier som går i väg till Sverige.

   Kanadensiskt hö kan bli lösningen på foderkrisen.
  Kanadensiskt hö kan bli lösningen på foderkrisen. FOTO: Mostphotos

  På hemmaplan finns idéer om att skapa någon form av ordercentral när priser, kvaliteter och kvantiteter är säkerställda. Skälet är att minska den ekonomiska risken så importören inte blir stående med hö som inte går att sälja.

  Skulle förhandlingarna gå i lås finns två möjliga transportvägar.

  – Det vi undersökt är båttransport från antingen Halifax eller Vancouver i Kanada. Det skulle i så fall betyda två respektive tre veckor innan lasten kan nå svensk hamn, säger Christian Olsson.

  Enligt planerna skulle importen kunna starta i oktober.

  LÄS MER: Så får du ta in hö i SverigeLÄS MER: Brist på grovfoder får hästägare att tänka nytt

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen