Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 september 2016

  Importen av mat ökar

  Nya siffror från Jordbruksverket visar att importen av jordbruksvaror och livsmedel ökar mer än exporten rapporterar Ekot.

   Sverige måste öka exporten av livsmedel anser företrädare för branschen.
  Sverige måste öka exporten av livsmedel anser företrädare för branschen. FOTO: Arne Adler

  På tio år har handelsunderskottet när det gäller livsmedel och jordbruksvaror nästan fördubblats från 28 miljarder till 53 miljarder kronor förra året. Det trots satsningar från regeringshåll för att främja exporten.

  Nu vill både den gröna näringen och livsmedelsföretagen att det blir en ändring.

  – Ska vi vända kurvorna inom svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion så måste vi också öka exporten, säger Axel Hansson som jobbar med exportfrågor på LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

  Det anses också vara enda sätt om det ska gå att behålla en svensk livsmedelsindustri.

  Värdet av exporten av jordbruksvaror och livsmedel är störst till grannländerna Norge, Danmark och Finland i nämnd ordning, därefter följer Tyskland och USA.

  Det finns en stor marknad som bedöms ha en stor potential – Kina. Sedan något år tillbaka finns ett lantbruksråd vid den svenska ambassaden i Peking för att underlätta kontakterna både med Kina och andra länder utanför EU.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen