Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 25 november 1999

    Importen av griskött ökar starkt

    Importen av danskt griskött visar inga tecken på att minska trots minskad skinkimport. Och tyskt griskött hade redan första halvåret 1999 ökat sin export till Sverige med 30 procent jämfört med hela förra året.

    Förra året satte vi svenskar i oss 10 000 ton skinka. Var femte skinka, eller 2 000 ton kom från Danmark. Med färre grisar i Sverige borde importen öka. Särskilt från Danmark som redan i fjol svarade för 72 procent av den svenska grisimporten.
    Men handeln varnar för skinkbrist eftersom man inte vill importera dansk skinka med tanke på de nya reglerna för salmonellakontroll.

    Krångliga regler
    Reglerna krånglar till det tycker importörerna och både KF och Ica har sagt att de inte kommer att köpa danskt i år.
    Teoretiskt skulle därmed danskimporten av griskött minska med några tusen ton jämfört med i fjol. Men det lär inte förändra det faktum att importen av griskött stadigt ökar.
    Inte bara från Danmark, utan även från länder som Tyskland och Holland.
    Tyskt griskött hade redan första halvåret 1999 ökat sin export till Sverige med 30 procent jämfört med hela förra året. Håller ökningstakten i sig kommer tyskarna att mer än fördubbla sin export till Sverige i år.
    Men danskarna är fortfarande i särklass och första halvåret 1999 importerades total 24 000 ton griskött, varav drygt 15 000 tom kom från Danmark.

    Import på 50 000 ton
    Prognosen för helåret 1999 slutar på drygt 46 000 ton enligt Eva Stenberg på Swedish Meats.
    Det innebär en importökning med 12 procent jämfört med 1998.
    Troligen är siffrorna i underkant. Mycket pekar mot att importen kan bli så stor som 50 000 ton.

    Dan Birgerson

    Relaterade artiklar

    Till toppen