Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september 2019

  Här är läsarnas hyllningar efter nedläggningsbeslutet

  Nedsläckningen av Lantbrukaren ledde till ett ramaskri och skapade kommentarer av ett sällan skådat slag i ATL:s Facebookflöde.

  ”Vem vill ta bort den gruppen? Trevligaste FB-gruppen att vara med i (enligt mig)”, skriver exempelvis vår läsare Kent Dahlqvist.

  Här är kommentarerna som sammanfattar läsarnas hyllningar och frustrationer.

   I skrivande stund har nya Lantbrukaren 3 800 medlemmar.
  I skrivande stund har nya Lantbrukaren 3 800 medlemmar. FOTO: Fredrik Stork

  Den största snackisen på länge. Så kan man milt sammanfatta Facebooks beslut att på måndagen stänga sidan Lantbrukaren. Nedsläckningen ledde till att år av värdefull kunskap (och en uppsjö av triviala diskussioner) raderades i ett nafs.

  Hyllas av medlemmarna

  Reaktionerna lät inte vänta på sig, och på ATL:s Facebooksida har mängder med kommentarer strömmat in. Här märker man tydligt att många har haft svårt att acceptera det amerikanska storföretagets tilltag. Men lika många har också backat upp administratörerna.

  ”Kämpa Alexander Bärga Söderberg annars går vi alla under, det är er grupp som gör ett ‘jag’ till ett ‘oss’. Vi behöver er”, skriver exempelvis Emil Permby Nilsson i en uppmuntrande kommentar, riktad direkt till administratören Alexander Bärga Söderberg.

  ”Ni gör ett jättejobb så jag hoppas att ni får grönt ljus igen”, skriver en annan.

  Skapade ny grupp

  Som ATL tidigare har berättat valde administratörerna snabbt att skapa en ny grupp med samma namn, och sedan motdraget blev känt har de haft fullt upp med att godkänna alla nya medlemsansökningar som strömmar in.

  Bland Facebookkommentarna till ATL:s artikel har reaktionerna varit många och läsare har till och med hotat att lämna den populära plattformen. ”23 000 klagomål bör väl i så fall landa hos FB”, skriver en.

  Flera uttrycker också att de tycker att det är märkligt att grupper som utrycker hot och hat mot medmänniskor får vara kvar, medan andra känner sig uppgivna över att det praktiskt taget aldrig går att kommunicera med Facebook. Det gör i sin tur att det är svårt att få fram fakta och överklaga beslut.

  Så här skriver exempelvis Alexander Bärga Söderberg själv om nedsläckningen.

  ”3 års hårt arbete för att binda samman Sveriges lantbrukare har gått till spillo! Tråkigt att visst folk ska bete sig som nötter och sabotera för andra! Den mest tråkiga saken är att Facebook inte ville vara så hjälpsamma och berätta mer över vad som var fel i gruppen! Vi som administratörer jobbade för fullt med att få bort allt skit men tydligen lyckades vi inte få bort tillräckligt mycket! Väldigt tråkigt i alla fall att det vart som det var! Mvh en av admin från gruppen.”

  Kanske sammanfattar ändå Andreas Anderssons kommentar det mesta. ”Skam den som ger sig.”

  Nu är Lantbrukaren i gång igen. Diskussionsforumet har i skrivande stund 3 800 medlemmar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen