Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 februari

  Illegal slakt allt vanligare i Skåne

  Nu kommer flera larm om ökad svartslakt i Skåne. När djurskyddsreglerna hårdnat och djur inte blir godkända för laglig slakt tar en del lantbrukare till illegal slakt för att undvika en ekonomisk smäll, rapporterar P4 Kristianstad.

   Hårdare djurskyddsregler har gjort att en del djur inte blir godkända för slakt. Då använder sig en ökad andel av svartslakt. Arkivbild.
  Hårdare djurskyddsregler har gjort att en del djur inte blir godkända för slakt. Då använder sig en ökad andel av svartslakt. Arkivbild. FOTO: Hasse Holmberg / TT

  Flera slakterier som inte är registrerade har upptäckts de senare åren, enligt Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne.

  – Vi ser ju självklart tecken på att det bedrivs illegals slakt. Vi hittar kadaverrester, vi hittar saker på ställen där de inte ska finnas, säger han till radion.

  Enligt länsstyrelsen ökar svartslakt av grisar som slaktas inför jul. Köttet är inte kontrollerat, något som kan öka risken för spridning av sjukdomar.

  Rättad: I en tidigare version uppgavs att det finns en ökning av religiöst betingad svartslakt, men det finns ingen belagd koppling mellan ökat efterfrågan och ökad svartslakt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen