Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 november 2018

  Gotländskt ultimatum om kontroversiell kompost

  Högarna med 3 800 ton komposterat gödsel som importerats och lämnats på två platser i Ala på Gotland måste nu flyttas till en bättre plats menar regionen.

   Region Gotland vill att gödselhögarna ska flyttas och lagras säkert före den 10 december.
  Region Gotland vill att gödselhögarna ska flyttas och lagras säkert före den 10 december. FOTO: Mostphotos

  ATL har tidigare skrivit om komposthögarna från Nederländerna som lämnats på bar backe i södra Gotland. Nu har Region Gotland tröttnat och vill att högen ska flyttas till en bättre plats, rapporterar tidningen HelaGotland.

  – Gödselhögarna måste flyttas till en plats där det kan lagras säkert före den 10 december, säger miljöinspektör Stefan Claesson till tidningen.

  ”Regionen stoppade inte transporten vid kontroll”

  ATL har tidigare pratat med ägaren av gödselhögarna, Edze Westra, som då förklarade att högarna inte var gödsel utan att det var komposterat bete. Han tycker det är märkligt att regionen nu vill att han ska flytta på högarna då de enligt honom kontrollerade uppläggningsplatserna när han påbörjade transporterna.

  – Regionen har kontrollerat de planerade uppläggsplatserna i Ala när vi påbörjade transporterna från Holland, men ändå inte stoppat dem. Om vi gjort något fel har även de ett ansvar i det här, säger Edze Westra till HelaGotland.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen