Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 december 2017

  Ikea nappade på hans utegriskoncept

  Prinskorvar från Malma Gårds utegrisar serveras till tusentals julbordsätare varje dag på varuhus runt om i landet. ”Roligt att Ikea nappat på konceptet”, säger grisuppfödare Claes Friberg.

  Malma Gårds utegrisar verkar trivas bra ute. Trots de iskalla decembervindarna vid foten av Kinnekulle poserar de villigt framför ATL:s fotograf tillsammans med uppfödare Claes Friberg. Grisarna kan röra sig fritt mellan djupströbädden och rastgården utanför. Normalt sett har de också en 1,5 hektar stor hage till förfogande men den extremt regniga hösten har gjort det allt för lerigt att ha den öppen just nu.

  – Det här är ett trevligt sätt att ha grisar på. Det är roligt att se dem böka runt och vara ute, säger Claes Friberg.

   Mellan eko och konventionellt. Claes Fribergs utegrisar går hem hos Ikea. När det gäller djurvälfärd följer han i princip samma regler som vid KRAV-uppfödning och grisarna har fri tillgång till ensilage och gräsfröhalm. Men till skillnad från ekogrisar utfodras utegrisarna med konventionellt foder från gården kombinerat med restprodukten drank.
  Mellan eko och konventionellt. Claes Fribergs utegrisar går hem hos Ikea. När det gäller djurvälfärd följer han i princip samma regler som vid KRAV-uppfödning och grisarna har fri tillgång till ensilage och gräsfröhalm. Men till skillnad från ekogrisar utfodras utegrisarna med konventionellt foder från gården kombinerat med restprodukten drank. FOTO: Kent Eng

  Får konventionellt foder

  När det gäller djurvälfärd följer han i princip samma regler som vid KRAV-uppfödning. Men grisarna utfodras med konventionellt foder från gården kombinerat med restprodukten drank. Konceptet har tagits fram tillsammans med livsmedelsföretaget och grossisten Dafgårds som också står för försäljningen där Ikea är en viktig kund tillsammans med flera andra restauranger.

  – Det handlar fortfarande om små volymer, men jag tror att många konsumenter vill att grisarna ska ha det bra så vi hoppas på att öka upp volymerna sakta men säkert, säger Magnus Dafgård.

  Smågrisarna föds upp konventionellt i bolaget Cool Gris AB som Clas Friberg driver med delägare Lina Larsson, som ATL tidigare skrivit om. Totalt föder de upp 20 000 smågrisar per år varav bara en liten del fortsätter som utegrisar, totalt mellan 450 till 500 grisar, resten går till Malma Gårds konventionella slaktgrisuppfödning med en årlig produktion på 11 000 slaktgrisar eller säljs till andra producenter genom mellangårdsavtal.

  – Välfärdsgrisarna är lite som ett test för både oss och Dafgårds, säger Claes Friberg.

   Hoppas kunna utöka. Utegrisarna på Malma Gård i Västergötland är en liten del av Claes Fribergs grisuppfödning som till största delen är helt konventionell. Men själv gillar han konceptet och kan tänka sig att bygga nytt om efterfrågan ökar.
  Hoppas kunna utöka. Utegrisarna på Malma Gård i Västergötland är en liten del av Claes Fribergs grisuppfödning som till största delen är helt konventionell. Men själv gillar han konceptet och kan tänka sig att bygga nytt om efterfrågan ökar. FOTO: Kent Eng

  Hittills har uppfödningen inte inneburit några större investeringskostnader eftersom Claes Friberg använder en äldre mottagningsavdelning för suggor som ändå inte skulle vara lönsam att nyttja i den konventionella produktionen.

  Mer gräsfröhalm går åt

  Uppfödningen kräver inte mer arbete än konventionell, men det handlar om andra arbetsuppgifter. Det blir till exempel många lastmaskinstimmar eftersom det går åt mycket mer gräsfröhalm än i den konventionella produktionen. Ett annat frekvent förekommande arbete är att hålla i ordning elstängslet eftersom grisarna är duktiga på att böka upp jord på eltrådarna.

  LÄS OCKSÅ: Så resonerar Ikea kring köttvalet

  Om efterfrågan på välfärdsgrisarna ökar kan Claes Friberg tänka sig att investera i större och mer välanpassade byggnader för uppfödningen framöver men än så länge finns inga konkreta byggplaner. Själv har han inte testat Ikeas julbord men tycker det är extra roligt att just att möbeljätten hakat på konceptet.

  – Det betyder så klart jättemycket att Ikea som är en så stor aktör på den svenska marknaden har intresserat sig för det här, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Vanliga suggor utmaning i ekouppfödningLÄS OCKSÅ: Ikea väljer rödvita julgranarLÄS OCKSÅ: Missarna i Schyfferts kött-tv

  Relaterade artiklar

  Till toppen