Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 1999

  ICA/Statoil snart igång

  Det första butiksavtalet mellan ICA och Statoil är undertecknat och det nya bolaget Statoil Detaljhandel Skandinavia AS börjar ta form.
  Utvecklingsarbetet har pågått i flera månader och inom kort öppnar den första testbutiken under namnet ICA Express på en Statoil-station i Oslo-området. Före årets slut ska ett 20-tal ICA Express-butiker vara igång och på sikt kommer även kundkorten att samordnas.
  Statoil och ICA AB, som från årsskiftet även omfattar Hakon Gruppen i Norge, inledde planeringen för det nya bolaget under 1998. Bolaget ska äga och driva 1 500 bensinstationer i Sverige, Norge och Danmark och ska ägas till 50 procent av Den Norske Stats Oljeselskap, Statoil, och till 50 procent av ICA AB.
  Verksamheten ska omfatta försäljning av dagligvaror, fast food/färdigmat, service och drivmedel. 1998 omsatte 1 500 stationer 25 miljarder NOK, varav cirka en tredjedel kom från annat än drivmedel. Det nya bolaget kommer att omsätta 7,2 miljarder NOK och ha ett egenkapital på 2,6 miljarder NOK.

  Två starka varumärken
  Strategin är att utnyttja styrkan i de båda varumärkena ICA och Statoil. Det är skälet till att just ICA Express blir butiksnamnet på de 500 största anläggningarna. De mindre stationerna, med ett mer kioskinriktat sortiment, kommer även i fortsättningen att drivas under varumärket Statoil.
  Statoil är det ledande marknadsförande oljebolaget i Skandinavien. Svenska ICA, som omfattar även Hakon Gruppen i Norge, är Nordens största dagligvarugrupp med 3 300 butiker i Sverige, Norge och Lettland.
  Avtalet ska godkännas i respektive bolagsstyrelser och dessutom av EU innan det formellt kan träda i kraft.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen