Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 augusti 2019

  Ica:s VD: Marginalmålet inom räckhåll

  Ica:s rörelseresultat ökade med 27 procent i det andra kvartalet jämfört med samma period förra året. Nu är marginalmålet inom räckhåll.

  FOTO: Anders Andersson/Aftonbladet/TT

  ”Ambitionen för oss är alltid att nå 4,5 procent i rörelsemarginal och nu ligger vi så här långt, om man tittar rullande tolv månader, på 4,4 procent, så det är klart, vi ligger väldigt nära just nu”, säger Per Strömberg till Nyhetsbyrån Direkt.

  Bakom resultatlyftet ligger ett antal faktorer. Bland annat har bruttomarginalen lyft i förhållande till förra året, då Ica drogs med ett antal interna och externa faktorer så som ökande logistikkostnader och valutasvängningar, något som bolaget enligt Per Strömberg har hanterat bättre i år.

  E-handeln går framåt

  I kvartalet fortsatte även e-handeln att utvecklas starkt och online-försäljningen ökade med 36 procent. Det kan jämföras med den totala online-försäljningen av mat som ökade med 24 procent i samma period.

  ”E-handeln fortsätter att gå väldigt starkt totalt sett och vi har en bättre utveckling än marknaden. Vi försätter att hålla en takt där vi växer cirka 50 procent snabbare än marknaden, så det är positivt. Även för apoteksvaror har vi en stark online-försäljning”, konstaterar Per Strömberg.

  Trots den starka utvecklingen har allting inte varit perfekt. Till exempel har bolaget dragit med inkörningsproblem av det nya automatiserade lagret för apoteksvaror i Norrköping som har gjort att varor inte levererats till apoteken.

  Maj var dessutom kallare än förra året, vilket missgynnar Ica som har ett stort antal butiker på landsbygden och på semesterorter.

  ”Vi kan se att det har påverkat vilka av våra butiker som har den starkaste utvecklingen. Men vi har lyckats kompensera upp för det genom en stark försäljning i våra större butiker”, säger Per Strömberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen