Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 februari 2019

  Ica lämnar Vegomässan – tar avstånd från djurrättsaktivister

  Efter fem års medverkan på Vegomässan vill Ica inte längre vara med. Orsaken: Bolaget vill visa sitt stöd för svenska lantbrukare.

   När Vegomässan hålls i september i år finns inte ICA med som utställare längre.
  När Vegomässan hålls i september i år finns inte ICA med som utställare längre. FOTO: Mostphotos

  Ica har funnits med på Vegomässan i fem år. Men nu får det räcka. Efter Göteborgs-Postens granskning av organisationen Djurrättsalliansen som både har kopplingar till militanta Djurfront och som arrangerar mässan har nu matvarukedjan beslutat sig för att inte längre medverka.

  – Vårt deltagande har av vissa uppfattats som ett stöd för personer och organisationer som begår olagliga handlingar, och för att tydliggöra var vi på Ica står väljer vi att inte längre ställa ut på dessa mässor, skriver Ica:s presschef Ola Fernvall i ett mejl till ATL

  Matjätten har fört dialog med mässornas arrangör, Djurrättsalliansen, samt med Djurens rätt, som tydligt sagt till bolaget att de tar ställning mot våld och hot, men Ica har ändå landat i detta beslut.

  – Hoten mot lantbrukare sätter ytterligare press på en grupp som redan befinner sig i en utsatt position, och svenska bönder är viktiga föregångare inom djurskydd internationellt. Vi tycker därför att det är viktigt att tydliggöra var vi på Ica står, menar Ola Fernvall.

  Vad skulle få er att medverka där igen?

  – Vi har inga planer på att återkomma på mässan.

  Även Axfood-ägda Garant var sponsor till Vegomässan i fjol. Axfoods presschef Claes Salomonsson säger till tidningen Göteborgs-Posten att det inte tagits några beslut om medverkan i år.

  – Innan vi tar ställning så vill vi ha de här frågorna utredda. Vi kommer inte att ställa ut innan det är utrett, säger Claes Salomonsson till GP.

  Vegomässan

  • Årets mässa är den 7 september i Stockholm och arrangeras av Djurrättsalliansen.

  • Bland programpunkterna finns: ”Att avslöja och granska svenska djurindustrier”.

  • Första gången mässan anordnades var 2007.

  • 2018 kom 5 600 besökare.

  Källa: Vegomässan

  Relaterade artiklar

  Till toppen