Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 maj

  Ica främjar svensk odling

  Över sommaren är det svenskodlade plommontomater som gäller. Icas beslut ska ge flera klimatvinster och gynna svenska bönder är målet.

   Nu satsar Ica på svenska plommontomater.
  Nu satsar Ica på svenska plommontomater. FOTO: Johannes Erlandsson

  Till sommaren kommer Ica att sälja svenskodlade plommontomater i alla sina butiker. Detta är tack vare ett utökat samarbete med odlarföreningen Sydgrönt, som totalt ska producera cirka 500 ton plommontomater till Ica.

  I juni räknar matvarujätten med att kunna byta ut alla sina importerade plommontomater under eget varumärke till enbart svenskodlade.

  ”Vi ser en ökad efterfrågan på svenska produkter och har länge arbetat för att kunna erbjuda svenska plommontomater hela sommarsäsongen. Vi vill hjälpa till att öka svensk produktion och ser även miljövinster genom minskade transporter och mer miljövänliga förpackningar”, säger Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpschef på Ica Sverige i ett pressmeddelande.

  Icas prognos pekar på att de kommer sälja cirka 1 miljon förpackningar svenskodlade plommontomater under säsongen 2019.

  Bytet ger flera klimatvinster

  De minskade transporterna mellan Holland och Sverige kommer att bidra till ett minskat koldioxidutsläpp. Medan de nya papptrågsförpackningarna ger en beräknad plastbesparing på 10 ton plast om året. Dessutom kommer plommontomatsförpackningarna packas i returlådor i stället för papplådor, vilket ger en besparing på 37 ton papp.

  Under hösten, när skörden minskar i Sverige, kommer Ica gradvis att återgå till importerade plommontomater igen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen