Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 maj

  Ica börsvinnare efter starkt resultat

  Ica redovisar en tydlig förbättring för bolagets svenska verksamhet, Ica Sverige, under det första kvartalet. Det fick aktien att stiga på Stockholmsbörsen under fredagen.

  FOTO: Mostphotos

  ”Ica Sverige hade en betydligt bättre resultatnivå än för ett år sedan, trots negativa påskeffekter och fortsatt ökande logistikkostnader. Vi är förvisso hjälpta av högre vinster från avyttringar av butiker men underliggande förbättring av bruttovinsten visar ändå att vi lyckats vända många av de negativa faktorer vi såg för ett år sedan”, skriver företagets VD Per Strömberg i rapporten för det första kvartalet.

  Ica Sveriges omsättning uppgick till 19,8 miljarder kronor (19,4). Analytiker hade i snitt spått 19,6 miljarder.

  Ica Sveriges rörelseresultat blev 825 miljoner kronor (758). Analytikerna hade i snitt spått 774 miljoner.

  Påskproblem

  Ica skriver att Ica Sveriges rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster bedöms ha påverkats negativt med cirka 35 miljoner kronor på grund av påskhelgens kalendereffekt. Samtidigt innehåller resultatet positiva effekter på ungefär samma nivå från avyttringar av butiksdotterbolag i Ica Sverige och effekt av ändrad bedömning av nyttjandetider för fastigheter och dess komponenter i Ica Fastigheter, skriver bolaget.

  ”Vi har också en bra volymtillväxt i vår e-handel men uppstarten av e-handelslagret i Stockholm kommer ännu en tid att belasta resultatet. Uppstarten av e-handelslagret i Stockholm kommer att ha gett oss många nyttiga och värdefulla erfarenheter när vi nu går vidare med att öppna ett e-handelslager även i Göteborg, i slutet av 2020”, fortsätter Per Strömberg i sin VD-kommentar.

  Börsraket

  Under kvartalet växte försäljningen online med 34 procent.

  VD Per Strömberg lyfte även fram att andelen egna märkesvaror ökat.

  Delårsrapporten fick börsen att reagera positivt. 20 minuter efter att handeln öppnade hade aktien stigit 6 procent och vid fredagens slut stannade uppgången på 7,3 procent.

  ”Alla de utmaningar vi såg i fjol har vi kunnat hantera. Det här är ett mer normalt kvartal. Om vi tittar på Ica Sverige så är det många saker som bidrar till resultatförbättringarna”, säger Per Strömberg i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen