Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 december 2020

  Här ska det odlas lakrits på åtta hektar

  Helsingborg.

  Ovan jord syns ingenting ovanligt – men under marken växer meter efter meter med lakritsrötter fram. Målet är att lakritsodlingen ska bli norra Europas största.

  – Helsingborg ska bli lakritsens nya huvudstad, säger odlaren Martin Jörgensen.

   Lakritsfabriken startade 2011 och har sedan dess blivit ett välkänt varumärke i både Sverige och utomlands.
  Lakritsfabriken startade 2011 och har sedan dess blivit ett välkänt varumärke i både Sverige och utomlands. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  När Martin Jörgensen var liten var det inte ovanligt att hans mamma tog med honom till apoteket där hon handlade lakritsrötter till honom att tugga på. Att det kom från samma växt som godiset i konfektyrfabriken, var inget han visste då.

  Många år senare har lakrits kommit att bli en stor del av hans liv.

  – Jag upptäckte att lakrits började bli väldigt populärt och försökte leta upp någon tillverkare men utan resultat. Då tänkte jag: Hur svårt kan det vara?

   Lakritsfabriken exporterar omkring 20 procent av produkterna till de nordiska länderna samt Tyskland och USA. Bilden visar de klassista lakritsstängerna doppade i choklad.
  Lakritsfabriken exporterar omkring 20 procent av produkterna till de nordiska länderna samt Tyskland och USA. Bilden visar de klassista lakritsstängerna doppade i choklad. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Där och då gick starten för Lakritsfabriken AB, som bara några månader senare lanserade en första salt och en söt lakritsvariant 2011. Sedan dess har bolagets lakrits kommit att bli en väl etablerad produkt både i Sverige och utomlands.

  – Nu har det snart gått tio år och jag kunde aldrig tänka mig att det skulle bli så här stort, säger Martin Jörgensen.

   Martin Jörgensen har tidigare arbetat med choklad - innan han gick över till lakrits.
  Martin Jörgensen har tidigare arbetat med choklad - innan han gick över till lakrits. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  På Lakritsfabriken produceras och paketeras lakrits i olika former, men nu är planen att fler ska få känna, smaka, dofta och tugga på lakritsroten som har en lång historia som medicinalväxt.

  – Vi tänker bara på lakrits som konfektyr och inte på att råvaran kommer från växtriket. Lakrits går utmärkt att använda till massor med andra saker, till exempel som smaksättning i mat eller i hudvårdsprodukter.

   Efter att ha planterat ett gäng lakritsplantor hemma i trädgården tog han med några skott och satte utanför butiken. Trots det kallare klimatet verkar plantan trivas bra.
  Efter att ha planterat ett gäng lakritsplantor hemma i trädgården tog han med några skott och satte utanför butiken. Trots det kallare klimatet verkar plantan trivas bra. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Åtta hektar lakrits

  För att lyckas med att göra Helsingborg till lakritsens huvudstad blev nästa steg att börja odla egen lakrits. Men förutsättningarna är inte helt enkla då plantan främst växer kring Medelhavet i ett varmare klimat.

  Återigen var det dags för Martin Jörgensen att ställa sig frågan: Hur svårt kan det vara?

  Han började med att plantera lakrits hemma i trädgården för att se om det var möjligt att odla även på nordligare breddgrader – vilket det var.

  Efter de lyckade små försöken föddes idén att producera i större skala. Målet är att skapa norra Europas största lakritsodling.

   Martin Jörgensen har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck. Att det blev just lakrits handlar mest om tillfälligheter, berättar han.
  Martin Jörgensen har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck. Att det blev just lakrits handlar mest om tillfälligheter, berättar han. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Han arrenderar åtta hektar i Allerum som har en mager och sandblandad jord, där han tror att plantorna kommer trivas bra.

  – Man skördar på hösten, ungefär vart fjärde år, och lämnar alltid kvar en del rötter så att de kan fortsätta spridas. Man behöver på så sätt aldrig plantera om när man väl har satt i gång en odling, säger han och berättar att förhoppningen är att kunna erbjuda svensk närproducerad ekologisk lakritsrot inom fem år.

   Under plantan döljer sig flera meter långa lakritsrötter.
  Under plantan döljer sig flera meter långa lakritsrötter. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Odlingen kommer alltså inte att generera lakrits i konfektyrform, utan ses mer som ett tillfälle att skapa en samlingspunkt och ett turistmål där människor kan komma och prova lakritsrot.

  – Människor ska kunna ta sig hit och känna, dofta och smaka lakrits som växer helt naturligt. Vi kommer även att sälja lakrits i kruka för de som vill ha egen lakrits hemma i trädgården, säger han.

   På fältet står en stor container som ska inredas för att bli ett besöksmål för turister. Det ska bland annat finnas smakprovningar där lakrits använts som smaksättning i olika maträtter.
  På fältet står en stor container som ska inredas för att bli ett besöksmål för turister. Det ska bland annat finnas smakprovningar där lakrits använts som smaksättning i olika maträtter. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Får hjälp av lantbrukare

  Än så länge har lakrits planterats på två av de totalt åtta hektaren och ser ut att trivas i den magra jorden. Planen är att plantera nytt varje vår för att fylla alla hektar med lakrits.

   Än så länge är lakrits planterat på två av de totalt åtta hektaren. ”Det ska bli kul att se om det kan bli bonde av honom”, säger Stellan Börjesson om Martin Jörgensens satsning.
  Än så länge är lakrits planterat på två av de totalt åtta hektaren. ”Det ska bli kul att se om det kan bli bonde av honom”, säger Stellan Börjesson om Martin Jörgensens satsning. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Martin Jörgensen har ingen lantbrukarbakgrund så till sin hjälp har han sin goda vän Stellan Börjesson, som han arrenderar marken av.

  – Det ska bli kul att se om det kan bli bonde av honom, skrattar Stellan Börjesson, som fram till lakritsens framfart odlat färskpotatis och råg på fältet.

  Han berättar att det inte krävs några större maskininvesteringar för odlingen – det som behövs är något att plöja med.

   Marken utnyttjas till fullo och kombinerar två olika verksamheter. ”Här finns både betesmark till fåren och jag har mark att odla på”, berättar Martin Jörgensen.
  Marken utnyttjas till fullo och kombinerar två olika verksamheter. ”Här finns både betesmark till fåren och jag har mark att odla på”, berättar Martin Jörgensen. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Fakta lakritsrot:

  Lakritsplantan tillhör familjen ärtväxter. Lakritsfabriken använder sorten Glycyrrhiza glabra som betyder söt rot.

  Lakrits växer som en buske och blir drygt 1,5 meter hög och har 8-10 meter långa rötter.

  Lakrits växer främst runt medelhavet och i mellanöstern men finns även i bland annat Kina och Ryssland.

  Plantering sker på våren och man skördar genom att plöja marken för att dela på rötterna som sedan dras upp för hand.

  Lakritsrot har en lång historia som medicinalväxt och har i över 6000 år använts som läkeväxt.

  Lakrits används allt mer som smaksättning i mat och även i hudvårdsprodukter.

  Process från rot till färdig produkt:

  Lakritsroten skördas på hösten genom att man drar upp rötterna och låter dem torka.

   Lakritsroten skördas på våren genom att man drar upp rötterna och låter dem torka.
  Lakritsroten skördas på våren genom att man drar upp rötterna och låter dem torka. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Därefter krossas rötterna och kokas i vatten i upp till 70 timmar för att sedan laka ut lakritsextraktet.

   Att tugga på lakritsrot ger en väldigt söt smak.
  Att tugga på lakritsrot ger en väldigt söt smak. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Det traditionella sättet är att man sedan reducerar ner vätskan och får fram rålakrits i form av en hård svart massa.

   Rötterna kokas i vatten i upp till 70 timmar för att sedan laka ut lakritsextraktet.
  Rötterna kokas i vatten i upp till 70 timmar för att sedan laka ut lakritsextraktet. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Ett mer modernt sätt är att sprejtorka vätskan för att få fram ett lakritspulver.

   Det traditionella sättet är att man sedan reducerar ner vätskan och får fram rålakrits i form av en hård svart massa.
  Det traditionella sättet är att man sedan reducerar ner vätskan och får fram rålakrits i form av en hård svart massa. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  För att göra hårdlakrits krossar man rålakrits. Ska man göra annan lakritskonfektyr så blandar man med socker och annat bindemedel så som gelatin, stärkelse.

   Ett mer modernt sätt är att sprejtorka vätskan för att få fram ett lakritspulver. För att få till saltlakrits tillsätts salmiak som är en blandning av saltsyra och ammoniak.
  Ett mer modernt sätt är att sprejtorka vätskan för att få fram ett lakritspulver. För att få till saltlakrits tillsätts salmiak som är en blandning av saltsyra och ammoniak. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  För att få till saltlakrits tillsätts salmiak som är en blandning av saltsyra och ammoniak.

   För att göra mjuklakrits blandas lakritspulver med socker och mjöl och för att göra hårdlakrits krossar man rålakrits.
  För att göra mjuklakrits blandas lakritspulver med socker och mjöl och för att göra hårdlakrits krossar man rålakrits. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Fakta Lakritsfabriken

  • Bolagsnamn: Lakritsfabriken i Ramlösa AB

  • Bolagsform: Aktiebolag

  • Ägare: Martin Jörgensen

  • Verksamhet: Produktion och försäljning av lakrits

  • Antal anställda: 8

  • Omsättning: 9,4 miljoner kronor

  • Resultat: 118 000 kronor

  • Vinstmarginal: 1,94 procent

  • Areal: Just nu odlas lakrits på två av åtta hektar som står under ekologisk bevakning.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen