Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 november 2019

  Här går studierna i hundens tecken

  Forshaga

  På Hundsportgymnasiet i Forshaga börjar hundintresserade tonåringar från hela landet vägen mot ett yrkesliv tillsammans med en fyrbent kollega. Ofta leder utbildningen direkt till jobb.

  Förmiddag i hundstallet där programmet Hundsport på Forshagaakademin har sitt hjärta. Vid den här tiden ligger de flesta av elevernas hundar i sina boxar och slumrar, men några av dem har fått tillåtelse att vara med i klassrummet där läraren Susanne Nyström håller lektion i hundträning.

   Hunden i skolbänken. När klassen Hundsport tre har hundträning på schemat får hundarna följa med in, åtminstone ibland.
  Hunden i skolbänken. När klassen Hundsport tre har hundträning på schemat får hundarna följa med in, åtminstone ibland. FOTO: Mari Nälsén

  Grunden är naturbruksprogrammet, men i stället för motorsåg lär sig eleverna köra hund.

  – Det är ungefär hälften av alla kurserna som är hundrelaterade, berättar Kerstin Andersson som är programansvarig.

  Många startar eget

  Yrkesutgången är arbete med hundar som exempelvis på hunddagis, i djurbutiker eller som instruktör. En del utbildar sig vidare som hundförare inom polisen eller försvaret, andra blir veterinärer eller legitimerade djursjukskötare.

  – Många startar eget inom hund, det är väldigt vanligt, säger Kerstin Andersson och tillägger att entreprenörskap är ett obligatoriskt ämne i årskurs tre.

   Hundförare inom försvaret eller polisen, det är vad Amanda J Andresen drömmer om.
  Hundförare inom försvaret eller polisen, det är vad Amanda J Andresen drömmer om. FOTO: Mari Nälsén

  De allra flesta av eleverna bor i det boende som skolan erbjuder och ägnar även fritiden åt hundar och hundträning.

  – Även på kvällstid har våra lärare kurser för de elever som vill och vi har dessutom anställda fritidsvärdar som kan köra ut dem på olika aktiviteter.

   Amanda Andersson går i årskurs tre på Forshagaakademins hundsportsprogram.
  Amanda Andersson går i årskurs tre på Forshagaakademins hundsportsprogram. FOTO: Mari Nälsén

  Amanda J Andresen från Vara är en av eleverna som nu läser tredje året. Hon drömmer om att bli hundförare inom försvaret och som ett första steg väntar militärtjänstgöring efter studenten våren 2020.

  Praktik i Skottland

  För Tilde Larsen från Säter ser planerna lite annorlunda ut. Tack vare skolan fick hon möjlighet till praktik i Skottland på en fårfarm och nu drömmer hon om att åka tillbaka dit och arbeta.

  – Jag praktiserade på en stor gård som hade 700 tackor och omkring 1 000 lamm. De hade 35 hundar som hjälpte till med vallningen och jag lärde mig enormt mycket när jag bodde där hos dem och praktiserade i drygt fyra veckor.

   Tilde Larsen har fastnat för bordercollien och vallning. Sin praktik gjorde hon på en fårgård i Skottland med 35 vallhundar och 700 tackor. Tanken finns på att åka tillbaka och jobba där efter studenten.
  Tilde Larsen har fastnat för bordercollien och vallning. Sin praktik gjorde hon på en fårgård i Skottland med 35 vallhundar och 700 tackor. Tanken finns på att åka tillbaka och jobba där efter studenten. FOTO: Mari Nälsén

  I skolans boende är det endast en hund per elev som är tillåten. Därför har Tilde Larsen, som nu skaffat sig ytterligare en vallhund att träna, flyttat till egen lägenhet.

  Under håltimmen före lunchen får hundarna komma ut. För hundeleverna är schemat anpassat för att hundarna ska tas omhand och eleverna är extremt påpassade kring den biten.

  – Vi har stenkoll på att de tar hand om sin hund. Misstänker vi minsta slarv är det direkt samtal till föräldrarna, berättar Kerstin Andersson.

  – Det är bra, tycker Amanda J Endresen, som inte upplever att någon slarvar.

   Kerstin Andersson, programansvarig på hundsportgymnaiset.
  Kerstin Andersson, programansvarig på hundsportgymnaiset. FOTO: Mari Nälsén

  Hon beskriver i stället en stor gemenskap mellan eleverna även på andra program, och med lärarna.

  – Vi har ju så mycket gemensamt med naturen och djuren.

  I dag finns ett flertal naturbruksgymnasier som erbjuder hundprofil men få har så mycket hundkurser som Forshagaakademin.

  – Nej, då är vi inte så många, berättar Kerstin Andersson och tillägger att skolan vunnit skol-SM både i lag och individuellt flera år i rad.

  Det närmar sig lunch och allt fler ekipage försvinner från träningsplanen. Några hundar sätts i sina rastgårdar medan andra får följa med husse eller matte hem till lägenheten. I hundbåsen lägger sig lugnet när hundarna slumrar in.

  Forshagaakademin

  Antal elever: 200 varav cirka 60 på hundsport. Främst tjejer, i dag finns en kille i årskurs ett och en i årskurs två.

  Personal: 60 – allt från lärare till fritidsvärdar.

  Upplägg: Grunden är naturbruksprogrammet. Startade Sportfiskegymnasiet 1997, 2002 följde Hundsport, Viltvård och Sporthandel. I dag har Sporthandel ersatts med Äventyrsturism. På skolan finns också en YH-utbildning med inriktning jakt- och fiskeguide.

  Att arbeta med hundar

  Sällskapsdjursbranchen i allmänhet och hundbranschen i synnerhet växer i stadig takt och har de senaste åren ökat med 30 procent. Bland annat köper svenska folket hunddagisplatser år sina hundar för mångmiljonbelopp årligen.

  Djursjukvårdsbranschen omsätter över tre miljarder kronor årligen och ökar från år till år.

  Antalet försäkrade hundar ökar stadigt.

  De flesta företag inom hundbranschen är fåmansföretag med olika typer av tjänster för hundägare, såsom friskvård, rehabilitering, trimning och träning. I dag finns det omkring 7 000 företag med 20 000 yrkesverksamma.

  Källa: Manimalisrapporten 2017

  Relaterade artiklar

  Till toppen