Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  Hundratals vanvårdade nötkreatur omhändertas

  En hel besättning på upp emot 500 nötkreatur vid en gård i Värmland omhändertas av länsstyrelsen. Orsaken är att skötseln av djuren under lång tid varit eftersatt.

   En hel besättning på flera hundra nötkreatur vid en gård i Värmland omhändertas av Länsstyrelsen. Orsaken är att skötseln av djuren under lång tid varit eftersatt. Arkivbild.
  En hel besättning på flera hundra nötkreatur vid en gård i Värmland omhändertas av Länsstyrelsen. Orsaken är att skötseln av djuren under lång tid varit eftersatt. Arkivbild. FOTO: Stina Stjernkvist/TT

  – Det är ovanligt med så många djur, säger Maria Hammarström, enhetschef på länsstyrelsen.

  Trots uppmaningar och beslut från länsstyrelsen har inte djurhållningen på gården förbättrats. Därför anser länsstyrelsen att det blivit nödvändigt av djurskyddsskäl att omhänderta djuren.

  – I första hand har de inte haft skydd mot väder och vind, de har inte haft tillräckligt många torra och rena liggplatser. Djuren har varit blöta och lortiga och haft svårt att hålla värmen, säger Maria Hammarström.

  Nu måste länsstyrelsen besluta vad som ska hända med djuren.

  – Det är lite knepigt vad vi ska göra. Men en preliminär bedömning är att de flesta djuren kommer att kunna säljas, men vissa kommer troligen att behöva avlivas på plats, säger Maria Hammarström.

  Lantbrukaren har överklagat omhändertagandet och yrkade på att det saknades bevis för vanvård av djuren.

  På fredagen beslutade också förvaltningsrätten att lantbrukarens yrkande om inhibition avslås. Det innebär att ägaren inte får ta hand om djuren i väntan på en slutgiltig dom.

  Relaterade artiklar

  Till toppen