Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 januari

  Hundratals hektar åkermark försvinner varje år

  Det har försvunnit i storleksordningen 600 hektar åkermark per år de senaste åren när städer vuxit med ny bebyggelse och infrastruktur. Processen med exploaterad jordbruksmark är problematiskt, enligt Jordbruksverket.

   Arkivbild på åkerlandskap.
  Arkivbild på åkerlandskap. FOTO: Hans Dahlgren

  I en rapport från Jordbruksverket 2017 som behandlade omvandlingen av jordbruksmark åren 2011-2015, visar det sig att cirka 3 000 hektar jordbruksmark försvunnit i exploatering.

  – Det är stadsnära mark som försvinner. Vi tycker att det är ett problem eftersom det är irreversibla och ackumulerande processer, säger John Andersson, handläggare på miljöanalysenheten på Jordbruksverket.

   John Andersson, handläggare på Jordbruksverket.
  John Andersson, handläggare på Jordbruksverket. FOTO: Dan Pettersson

  Försvinner till stad och skog

  Den mark som exploateras är oftast stadsnära och högavkastande jordbruksmark.

  – Ja, det finns ju ett bra skäl till att städerna en gång lades just där förutsättningarna för jordbruk var de bästa. Och när städerna behöver växa exploateras marken. Det är en utveckling som är svår att stoppa, säger Johan Andersson.

  Samtidigt försvinner åkermark genom till exempel förskogning på andra håll. Den siffran kan vara tio gånger större.

  – Men det är ju lite annorlunda än med mark som exploateras. En skog går ju faktiskt att avverka och plöja upp igen men det är svårare att göra när staden har börjat växa, säger Johan Andersson.

  Läs också: Svensk åkermark slukas av shoppingcenter

  Relaterade artiklar

  Till toppen