Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 november 2018

  Hunden Lexi proffs på att hitta vägglöss

  LUDVIKA

  Vägglöss blir allt vanligare i våra hem och när de upptäcks är de i regel många. Men en vägglushund letar igenom ett hem på några minuter och kan ge besked om de små blodsugarna invaderat ditt hem.

   Sök i lägenhet i ett hus där det förekommit vägglöss tidigare. Man koncentrerar sig på sängar och soffor där människor sitter och ligger.
  Sök i lägenhet i ett hus där det förekommit vägglöss tidigare. Man koncentrerar sig på sängar och soffor där människor sitter och ligger. FOTO: Mari Nälsén

  Den svarta cocker spanieln Lexi söker noga omkring sängramen i lägenheten. Det riktigt smäller i hennes nos. Efter bara någon minut är hon färdig – inga vägglöss här inte. Hon sänds vidare ut i vardagsrummet där hennes sök blir mer intensivt. Hon kör nosen in i en söm och sätter sig blixtstilla. Här var det lus. Och sen kommer belöningen i form av godis och ett bedyrande om hur duktig hunden är.

  Precis så kunde det gå till i verkligheten men den här lägenheten har hundförare Matilda Lycktman från Östhammar preparerat i förväg med små löss i en burk.

  – Vi gör så när det inte tycks finnas någon förekomst. Då får hundarna en belöning och skärper viljan att hitta, berättar hon.

  Handlar om att lugna boende

  Vi befinner oss i ett flerfamiljshus i Ludvika i Dalarna. Här har man tidigare sanerat några lägenheter och Matilda Lycktman och hennes hundar är här för att kontrollera att inga fler lägenheter smittats.

   Matilda Lycktman med Jet, Lexi och Nova som alla fyra är anställda på samma företag.
  Matilda Lycktman med Jet, Lexi och Nova som alla fyra är anställda på samma företag. FOTO: Mari Nälsén

  – Det handlar också om att lugna de boende i huset om att de faktiskt inte finns löss i deras hem, berättar Jesper Rosenberg från Anticimex som arbetar tillsammans med Matilda Lycktman under dagen.

  Han berättar också att han är ute på vägglussaneringar flera gånger i veckan och att det är ett växande problem.

  – Det ökar hela tiden och speciellt med tanke på att vi reser utomlands allt mer och dessutom köper en hel del begagnat.

   Vägglöss - måste finnas för att hålla hunden alert.
  Vägglöss - måste finnas för att hålla hunden alert. FOTO: Mari Nälsén

  Från bomber till vägglöss

  Matilda Lycktman är anställd av ett företag som förutom vägglushundar erbjuder sökekipage med hundar som är utbildade att leta bomber, pyroteknik, narkotika eller odetonerade sprängladdningar. Arbetsplatsen är hela Sverige men just nu tenderar de flesta söken för Matildas Lycktmans del att bli i norra Sverige. Företaget har hundförare som är stationerade i Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö.

  – Anticimex är vår största kund men tanken är att verksamheten ska växa och att även privatpersoner ska kunna anlita oss.

   Vägglus (Cimex lectularius) blir en till fem millimeter lång.
  Vägglus (Cimex lectularius) blir en till fem millimeter lång. FOTO: Imago stock/IBL

  Matilda Lycktman och hennes andra hund, labradoren Jet, arbetade tidigare vid kärnkraftverket i Forsmark där de sökte igenom fordon på jakt efter sprängmedel. Men eftersom hon alltid velat arbeta med vägglöss tackade hon genast ja när erbjudandet kom från en tidigare kollega som startat upp vägglusverksamheten på Dsec.

  – Det var lättare än jag trodde att introducera ett nytt doftpreparat. Hon glömmer nog inte dofterna från förr men det kan ju vara bra om det finns sprängämnen i ett hus, tänker jag, säger hon och skrattar.

   Lexi är söt som socker men ingen sällskapshund utan en jycke som arbetar för sitt hundfoder.
  Lexi är söt som socker men ingen sällskapshund utan en jycke som arbetar för sitt hundfoder. FOTO: Mari Nälsén

  Gemensamt sökarbete

  Hundarna är tre och av olika raser, labradoren Jet är 3,5 och border collien Nova är lika gammal. Lexi, cocker spaniel, är 10 månader och får bara komma ut lite då och då för att öva men visar tecken på att bli en riktigt duktig sökhund.

  När vi kommer ut ur en lägenhet har Jesper Rosenberg förberett nästa. Om hyresgästerna är hemma får de gå ut i korridoren för att ekipaget ska få arbetsro. Matilda Lycktman sätter Lexi vid tröskeln till sovrumsdörren och ber henne söka. Samtidigt tittar hon under sängen för att se om hon ser ägg eller spillning.

   Markering - eftersom lägenheterna var fria från vägglöss placerade Matilda Lycktman ut doftämnen för att hålla Lexi motiverad.
  Markering - eftersom lägenheterna var fria från vägglöss placerade Matilda Lycktman ut doftämnen för att hålla Lexi motiverad. FOTO: Mari Nälsén

  De koncentrerar sig på sängar och soffor där lössen oftast återfinns men även längs lister, vägguttag och resterande av lägenhet. När Lexi inte hittar något går de vidare till nästa rum. Efter bara några minuter är lägenheten genomsökt och hyresgästerna ser lättade ut.

  – Vi brukar alltid hitta något varje dag men i dag har vi inte hittat en enda lus. Det är första gången faktiskt även om dagen inte är slut ännu, säger Matilda Lycktman innan hon tar sig an nästa lägenhet.

   Lexi och Matilda Lycktman håller husen fria från vägglöss.
  Lexi och Matilda Lycktman håller husen fria från vägglöss. FOTO: Mari Nälsén

  Matilda Lycktman

  Ålder: 29

  Bor: Östhammar

  Gör: Söker vägglöss med hund

  Hundar: Jet – labrador, Nova – border collie och Lexie – cocker spaniel.

  Vägglösshundar

  Är tränade att markera när de hittar levande vägglöss och vägglusägg. Hundarna är extra effektiva när stora utrymmen, som till exempel hyresfastigheter, hotell och studentboenden behöver sökas igenom snabbt.

  De används antingen förebyggande när man misstänker att det finns vägglöss eller när man vill säkerställa att en vägglussanering varit framgångsrik. Hundarna väljs efter personlighet snarare än ras och har ofta en bakgrund inom jakt och spårning.

  Källa: Anticimex

  Vägglöss

  Vägglöss har återigen blivit ett stort problem i Sverige och resten av världen. Det beror på människors förändrade resvanor och att vägglössen utvecklat motståndskraft mot bekämpningsmedel. Vägglöss bygger nya populationer vilket innebär att sanering är det enda sättet att bli av med dem.

  Vägglöss är nattaktiva insekter (skinnbaggar) som likt mygg lever av att suga blod från människor. De är rödbruna och liknar små platta skalbaggar.

  De är ca 1-5 mm långa och kan inte flyga.

  Källa: Nomor.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen