Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 september

  Här tränas mördarsniglarnas nya fiender

  Hällefors

  Barkborrar, vägglöss, narkotika och brandhärdar. På Hundcampus i Hällefors utbildas hundar i att spåra upp en rad olika hemskheter – numera också mördarsniglar.

   Uppbyggda trädgårdar inomhus, preparerade med snigelägg. Här är det blandrashunden Sonja, 12 år, som visar att hundar kan.
  Uppbyggda trädgårdar inomhus, preparerade med snigelägg. Här är det blandrashunden Sonja, 12 år, som visar att hundar kan. FOTO: Mari Nälsén

  – Gå tillbaka till källan och hitta äggen!

  Beaglen Peggy söker metodiskt igenom trädgårdskomposten och stelnar till i en så kallad frysmarkering. Hon får beröm av matte Kristin Lindell som snabbt gräver upp högen med mördarsnigelns ägg.

  Vi befinner oss på Hundcampus i Hällefors, där landets – ja kanske till och med världens – första snigel­hundar utbildas just nu.

  Här utbildas hundar i avancerat specialsök på en rad olika preparat. Det kan vara barkborrar, vägglöss, narkotika, brandhärdar, rovdjur eller diabetes. Flera inlärningsmetoder gör att ekipagen kan hitta små mängder doftmolekyler och efter ett års utbildning har ekipagen förmåga att lära in i stort sett vilka ämnen som helst på förhållandevis kort tid.

  – Hundar kan i stort sett lära sig att söka efter vilken doft som helst. De har en helt oslagbar nos, säger Lennart Wetterholm, som är grundare och ägare till Hundcampus.

   Marie Koenen med Sonja och Wilmer, Maria Laurin med Billie, Kristin Lindell och Peggy samt stående Eva-Lena Blucher. Saknas på bild gör schäfern Maija.
  Marie Koenen med Sonja och Wilmer, Maria Laurin med Billie, Kristin Lindell och Peggy samt stående Eva-Lena Blucher. Saknas på bild gör schäfern Maija. FOTO: Mari Nälsén

  Kom på idén på promenaden

  Det var när Kristin Lindell gick på promenad hemma i Skåne som hon började fundera på om det inte ­skulle gå att lära hundar att leta efter snigel­ägg och på så sätt kunna ­begränsa spridningen av ­mördarsniglar.

  – Jag stod då i begrepp att börja en avancerad specialsöksutbildning på Hundcampus i Hällefors och tog med mig idén dit. Det är roligare och mer meningsfullt att träna mot något praktiskt som kan göra verklig skillnad, säger hon.

  Startade nytt projekt

  Att söka på snigelägg är ingenting som någonsin tidigare gjorts men idén togs emot med öppna armar och projekt P(ägg)y startades. Sedan den dagen finns det nu uppfödning av de bruna sniglarna både på anläggningen och hemma hos hundförarna eftersom det hela tiden behövs nya ägg för hundarna att lära sig söka på.

  Tillsammans med fyra kurskamrater har nu Kristin Lindell några månader kvar på utbildningen där hon och Peggy specialiserat sig på att lära Peggy leta efter mördarsniglarnas ägg. Först genom att identifiera doften, därefter stegvis minska på den och addera störningsdofter, för att sedan kunna flytta ut och ­söka i trädgården.

  Efter avslutad utbildning är tanken att gruppen ska erbjuda trädgårdsägare och verksamheter inom trädgårdsnäringen sina tjänster och hjälpa till med att begränsa mördarsniglarnas framfart genom webbplatsen snigelbekämpning.se.

  – Mördarsniglarna sprids ju bland annat via nya plantor och dem skulle vi kunna söka av, säger Eva-Lena Blucher som använder sin schäfer Maija som snigeläggssökhund.

   Projekt P(ägg)ys frontfigur, beaglen Peggy, skickas på snigelsök i trädgården. Nu är det skarpt läge.
  Projekt P(ägg)ys frontfigur, beaglen Peggy, skickas på snigelsök i trädgården. Nu är det skarpt läge. FOTO: Mari Nälsén

  Studerat sniglarnas liv

  Förutom att lära hundarna söka efter äggen har de studerat mördarsniglarna för att lära sig var de finns och hur de lever och förökar sig.

  Äggen ligger i klumpar med 10–50 i varje och återfinns på skyddade platser. Komposthögar och växthus är heta ställen, likaså under krukor och andra föremål i trädgården

  Kristin Lindell, Eva-Lena Blucher, Maria Laurin och Marie Koenen är alla fyra spända på hur efterfrågan kommer att se ut och om de kommer att bli anlitade. Samtidigt hoppas de att fler kommer att följa efter och utbilda hundar att söka snigel­ägg. Redan nu funderar Kristin ­Lindell på en utveckling.

  – Jag bor granne med en gård där de har stora problem med åkersniglar, framför allt i höstrapsen. Det tänkte jag kunde vara nästa steg, att hjälpa spannmålsodlare med att söka av odlingarna för att hindra även åkersniglarnas framfart.

  Ett annat möjligt användningsområde kan vara att använda hundar för att kontrollera om det finns sniglar i djurfoder. Det kan nämligen försämra kvaliteten på bland annat ensilage.

  – Det kan vara ett tänkbart användningsområde, absolut. Då får vi utbilda hundar att söka levande sniglar och inte ägg i stället, säger Kristin Lindell.

   Mördarsnigarna lägger ägg i klumpar med 10 till 50 ägg i varje.
  Mördarsnigarna lägger ägg i klumpar med 10 till 50 ägg i varje. FOTO: Mari Nälsén

  Mördarsnigel

  Spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel, är mörkt rödbrun och 8–13 centimeter lång. Det första exemplaret kom till Sverige 1975 och arten har sedan dess spridits över hela landet. Spridningen sker främst genom handel med trädgårdsväxter. Eftersom snigeln kan befrukta sig själv räcker det med ett enda ägg för att spridningen ska vara i gång.

  Källa: Naturhistoriska Riksmuseet

  Specialsök för hund

  Hundars arbete att söka efter och markera olika dofter kallas specialsök. Det kan vara många olika dofter, från narkotika och sprängmedel till vägglöss, kantareller eller något annat, exempelvis snigelägg.

  För att en specialsökhund ska -vara framgångsrik ska den inte bara kunna markera en viss doft, den ska även kunna hitta den när den är maskerad av andra dofter och kunna arbeta i krävande miljöer.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen