Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 oktober 2018

  Hundarna som hittar härdarna

  BETTNA/ANEBY

  I dagarna certifierades första ekipaget skogsbrandhund som ska vara behjälplig vid eftersläckning av skogsbränder. Ytterligare fem hundar väntar att få genomföra sina prov för att visa att de kan hitta osynliga glödhärdar efter en skogsbrand.

   Labradoren Knastra markerar doften av en glödhärd och markerar den genom att frysa, en så kallad frysmarkering.
  Labradoren Knastra markerar doften av en glödhärd och markerar den genom att frysa, en så kallad frysmarkering. FOTO: Mari Nälsén

  Vi befinner oss mitt ute i skogen på en höjd med tallar i trakterna kring Bettna i Södermanland. Här slog åskan ned och det började brinna under den torraste sommaren i mannaminne. Området är kanske 50 gånger 50 meter och de stora frötallarnas fötter är brända.

  På den svartbrända marken rör sig en labrador. Hon kallas Knastra, är ett och ett halvt år och under utbildning. Hon söker av området och när hon får den rätta lukten i nosen markerar hon genom att frysa. En så kallad frysmarkering.

  Strax därefter får hon sin belöning genom en boll som kommer flygande genom luften och som hon får leka med.

  Bäst att bli stilla

  – Det finns flera sätt att markera en glödhärd men jag tycker det bästa är att de fryser och blir stilla, säger Mette Svarvare som är hundens förare.

  – En markering kan också vara att de krafsar på platsen men det vill vi ju inte att de gör i en glöd för då kan de bränna sig.

   Ut och sök, vid träning används ett preparat som ska lukta som en glödhärd men hur det framställs är hemligt.
  Ut och sök, vid träning används ett preparat som ska lukta som en glödhärd men hur det framställs är hemligt. FOTO: Mari Nälsén

  Under våren har de gått en utbildning hos Kyllesjö hund i Småland och lärt sig grunderna i specialsök med inriktning glödhärdar. Det är en pilotgrupp bestående av fyra labradorer, en korthårig vorsteh och en australian shepard.

  – Vi har haft tre träffar där vi arbetat med specialsök, hur hundarna ska markera och söka men förarna har också fått utbildning i hur man beter sig på en brandplats, säkerhet och skogsbrandens beteende. Dessutom har vi tränat mycket lydnad, för det är det viktigaste av allt, att ha en lydig hund som man kan lägga utanför brandområdet för att gå och eftersläcka eller som man kan kalla in om det behövs.

  Inte certifierade ännu

  Ännu är inte Knastra och Mette Svarvare certifierade men de har redan praktiserat ute vid eftersläckning av skogsbränder och den unga labradortiken markerade flera glödhärdar. Det bådar gott för kommande certifieringsprov.

  – Det svåraste är att hitta nyligen släckta bränder där man kan träna, även om sommaren 2018 i det avseendet varit bra. När jag har kontaktat räddningstjänsten har de varit positiva och gärna tagit med oss ut, berättar Mette Svarvare.

   Mette Svarvare beskriver sig själv som uppväxt i en valplåda. Normalt sett är det jakthundar som gäller men utmaningen med brandhundar var för svår att motstå.
  Mette Svarvare beskriver sig själv som uppväxt i en valplåda. Normalt sett är det jakthundar som gäller men utmaningen med brandhundar var för svår att motstå. FOTO: Mari Nälsén

  Hundarna är tänkta att använda i eftersläckningsarbete när lågorna falnat och röken skingrats. Det kan då finnas glödhärdar kvar under marken som kan flamma upp även efter flera veckor. En hund med sin fenomenala nos hittar dem betydligt lättare och snabbare än människan.

  Initiativtagare till utbildningen av brandhundarna är Malin Kyllesjö som under många år utbildat hundar. Hennes syster är brandexpert och idén föddes när Malin Kyllesjö hjälpte till vid eftersläckning vid en stor skogsbrand i Småland för några år sedan. Då fastnade tanken på att använda hundar.

  – Jag visste ju inte om det skulle gå men det visade sig gå alldeles utmärkt, säger hon och skrattar.

   Malin Kyllesjö är initiativtagare till utbildningen av brandhundarna. Här är hon ute i markerna med worstehn Ripa.
  Malin Kyllesjö är initiativtagare till utbildningen av brandhundarna. Här är hon ute i markerna med worstehn Ripa. FOTO: Privat

  I dag är Malin Kyllesjö och hennes hund, vorstehn Ripa, certifierat ekipage skogsbrandhund efter att ha klarat ett skriftligt teoretiskt prov om eftersläckningsarbete, hundkunskap, akutsjukvård hund, skogsbrandens beteende och säkerhet, ett lydnadsprov för hunden samt varit ute ett antal timmar och fått ett godkänt arbete i skarpt läge. Nu hoppas hon att resten av gruppen också kommer att certifiera sig.

  Stort intresse

  Utbildningen har rönt stort intresse, inte bara i Sverige utan även ute i Europa.

  – Det kan vara så att vi faktiskt är först i världen med det här. Jag har inte hört att det finns någon annanstans.

   Malin Kyllesjö och Ripa har som ekipage fått certifieringen Skogsbrandhund.
  Malin Kyllesjö och Ripa har som ekipage fått certifieringen Skogsbrandhund. FOTO: Privat

  Malin Kyllesjö tror att det i framtiden kan finnas andra uppgifter för hundarna annat än rena skogsbränder.

  – När det är torrt ute och skogsmaskinerna har kedjor på vid exempelvis markberedning. Då kan man gå efter med hund för att kontrollera att det inte blivit gnistbildning bland annat.

  Om det beror på sommarens bränder eller på nyheten vet Malin Kyllesjö inte men hon har i dag 36 intresserade deltagare på nästa skogsbrandssökhundkurs som börjar våren 2019.

   Labradoren Knastra på sök efter osynliga glödhärdar där en brand nyligen härjat.
  Labradoren Knastra på sök efter osynliga glödhärdar där en brand nyligen härjat. FOTO: Mari Nälsén

  Det gör en skogsbrandhund

  Ekipaget kommer ut till skogsbranden när räddningstjänsten lämnat och överlämnat eftersläckningen till markägaren. Hunden söker lös eller i lina främst i brandens ytterområden efter osynliga glödhärdar som sedan av hundförare eller andra kan grävas upp och släckas.

  Utbildningen

  Leds av Malin Kyllesjö, certifierad hundinstruktör med inriktning på mentaltest och problemhundslösning. Hon är även mentaltestdomare och eftersöksinstruktör. Har genomfört mentaltest av hundar, kurser och problemhundslösning i många år. Uppfödning, träning, jakt och tävling med egna hundar i 30 år.

  Men även veterinärer, brandexperter och lärare i preparatsök från försvarsmakten är instruktörer.

  Passar gör hundar med uthållighet, stort föremålsintresse, är stabila och har stor arbetslust. Hela ekipaget lämplighetstestas innan utbildningen börjar.

  Certifieringsgången är tre utbildningshelger, där ekipaget lär sig grunderna för vidare träning hemma. Sedan ska ett lydnadstest genomföras och ett skriftligt prov om brand och brandsäkerhet och dessutom ska hunden varit ute och praktiserat och blivit godkänt i skarpt läge.

  Relaterade artiklar

  Till toppen