Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 juli

  Hundarna som är byggda för fart

  BORÅS

  Tygtrasan som kallas hare passerar startburarna och hundarna släpps. Loppet pågår i cirka 20 sekunder och snabbast vinner. Följ med på hundkapplöpning på Greyhound park i Borås.

   I många andra länder är greyhound racing stort, men i Sverige är sporten liten och framför allt en familjesport.
  I många andra länder är greyhound racing stort, men i Sverige är sporten liten och framför allt en familjesport. FOTO: Mari Nälsén

  När ATL besöker Greyhound park, en av tiotalet hundracingbanor i Sverige, är det sommarens första kapplöpningsdag. Trots att inte tävlingarna ska börja än på en timme är det full aktivitet på banan.

  Sanden hundarna ska springa på vattnas och jämnas till. Den mekaniska haren testas och i depån har veterinären fullt upp med att besikta de 45 hundar som ska tävla i dagens åtta lopp.

  – Det är främst whippetar och greyhounds som tävlar här i dag, men även andra raser som saluki, borzoi och italiensk vinthund startar ibland, säger Mikael Lindskog, ordförande i 7HS hundkapp (Sjuhäradsbygdens hundkapplöpningssällskap).

   Mikael Lindskog, ordförande i Sjuhäradsbygdens hundkapplöpningssällskap.
  Mikael Lindskog, ordförande i Sjuhäradsbygdens hundkapplöpningssällskap. FOTO: Mari Nälsén

  Byggdes år 2000

  Boråsbanan byggdes av Svenska spel år 2000 då de gjorde en satsning på greyhound racing. Men spelformen blev aldrig etablerad och 2005 tog Svenska spel bort möjligheten att spela på hundarna.

  – Numera drivs banan ideellt. Det går att betta, men det handlar om små summor, berättar Mikael Lindskog.

  Hundkapplöpning är en förhållandevis liten sport i Sverige med omkring 250 aktiva utövare. Men de är i stället väldigt aktiva och reser runt i landet och startar på olika kapplöpningar. Till dagens tävling i Borås finns deltagare från både Dalarna och Skåne.

   Loppen följs noga från publikplats. Det går också bra att spela på hundarna även om det inte rör sig om några stora prispengar.
  Loppen följs noga från publikplats. Det går också bra att spela på hundarna även om det inte rör sig om några stora prispengar. FOTO: Mari Nälsén

  Stor apparat inför tävlingsdagarna

  Banan har ett 15-tal tävlingsdagar årligen och det är en stor apparat som kräver en hel del ideell människokraft.

  – Det krävs att minst 15 personer arbetar under en tävlingsdag, säger Mikael Lindskog innan han tar plats som kommentator i domartornet.

  Loppen startar med 12 minuters mellanrum. Beroende på distans tar ett lopp inte många sekunder.

  I vimlet före första start står Therese Bevenros och funderar på vilken hund hon ska satsa på.

  – Jag satsar tio kronor så får vi se, säger hon och lämnar ett mynt på disken.

  Hon har tidigare haft racinghundar själv, men har nu helt gått över till hundutställningar i stället.

  – Men det är en underbar sport och det är härligt att komma hit på tävlingsdagarna och känna av atmosfären, säger hon.

   Startlistorna till dagens lopp sitter uppe, sex hundar i vart och ett av de åtta loppen.
  Startlistorna till dagens lopp sitter uppe, sex hundar i vart och ett av de åtta loppen. FOTO: Mari Nälsén
   Whippetrace. Whippet är en mindre vinthundsras.
  Whippetrace. Whippet är en mindre vinthundsras. FOTO: Mari Nälsén

  Whippets först ut

  I de första två loppen tävlar whippets, en lite mindre ras bland vinthundarna. De startar i sprint, en lite kortare distans. Hundarnas visas upp för publiken innan de går mot startburarna, på så vis hinner åskådarna titta på hundarna och få information från speakern om varje hund innan de satsar sina pengar.

  Hundarna släpps ur burarna när den mekaniska haren dundrar förbi och sedan blir det en vild jakt fram till målgång strax framför publiken. Haren fortsätter en bit till och bromsar in framför hundägare som kan fånga sina hundar.

  – Hurra! Jag vann, jublar Therese Bevenros och kvitterar ut 22 kronor.

   Mellan vartannat lopp sladdas banan för bästa underlag.
  Mellan vartannat lopp sladdas banan för bästa underlag. FOTO: Mari Nälsén

  Greyhounds gör upp

  Så fortsätter tävlingsdagen med de betydligt större greyhounden. Det riktigt dundrar i marken när de graciösa djuren sveper förbi. Mellan loppen är det fullt i spelkassorna och pengar byter ägare även om summorna är små.

  Att ha en kapplöpningshund kräver inte i närheten lika mycket som exempelvis en häst.

  – Nej, det är en sällskapshund som man tävlar med ibland. De kräver motion precis som vilken hund som helst men de har inget emot att ligga i soffan framför teven när det inte är tävling eller träning, förklarar Mikael Lindskog.

  För att tävla behöver ägaren vara registrerad som tränare, precis som inom hästsporten, och hunden ska ha tävlingslicens som den får genom licenslopp.

  – Det handlar om att den ska kunna bete sig mot andra hundar och fokusera på jakten efter haren och inte på sina medtävlande, säger Mikael Lindskog.

   Det är den mekaniska haren som får hundarna att jaga efter. Från början var vinthundar jakthundar som användes för att jaga ikapp och lägga ned bytet.
  Det är den mekaniska haren som får hundarna att jaga efter. Från början var vinthundar jakthundar som användes för att jaga ikapp och lägga ned bytet. FOTO: Mari Nälsén

  Hundkapplöpning

  I länder som Storbritannien och Australien är hundkapplöpning en stor sport. I Sverige har aldrig sporten riktigt slagit igenom.

  Sveriges första kapplöpningsklubb för hundar bildades i Stockholm 1953. 1960 byggdes landets första permanenta bana i Stockholmsstadsdelen Skarpnäck.

  Sedan dess har sporten haft en stabil utveckling. Under säsongen anordnas tävlingar runt om i landet med jämna mellanrum. Det finns i dag elva svenska banor för greyhound racing där det går att spela vinnare, duo och bantrio på plats. Det sägs att det är svårare att tippa på hundar än på hästar.

  Under några år i mitten av 2000-talet satsade Svenska Spel på hundkapplöpning men det svala intresset från publiken gjorde att satsningen lades ned.

  Kapplöpningen sker främst på fyra distanser: 320 meter (kort), 492 meter samt 550 meter (medel), dessutom finns långdistans 780 meter och supersprint omkring 100 meter.

  Källa: Greyhound park

   Byggd för fart. En greyhound på tävlingsbanan.
  Byggd för fart. En greyhound på tävlingsbanan. FOTO: Mari Nälsén

  Vinthundar

  Vinthundar är en hundras som ser mycket bra och den slanka kroppen är byggd för hög fart. Den kanske mest kända hundrasen inom rasgruppen är greyhound. De är populära kapplöpningshundar som på kortare sträckor kan springa upp till 70 kilometer i timmen.

  Man tror att vinthundar funnits fyra tusen år och man har hittat avbildningar den typen av hund från de gamla egyptiernas tid. De har en naturlig jaktinstinkt, en egenskap som lämpar sig bra för kapplöpning när hundarna ska jaga efter en haratrapp.

  Från början var användningsområdet hetsjakt där hunden själv, eller i en grupp, jagade ikapp bytet och lade ned det. Jaktformen är numera förbjuden i Sverige.

  Vinthundar har ett stort motionsbehov och behöver därför få springa av sig ordentligt ofta. De fungerar dock bra som aktiva sällskapshundar eftersom de har ett bra och tillgivet temperament.

  Källa: Svenska kennelklubben

   På väg till start. Först visas hundarna upp och speakern talar om meriter och härstamning.
  På väg till start. Först visas hundarna upp och speakern talar om meriter och härstamning. FOTO: Mari Nälsén

  Relaterade artiklar

  Till toppen