Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni 2014

  Hotat bi troligen utrotat

  Det hotade stortapetserarbiet ser nu ut att ha försvunnit för gott. Biet har haft det tufft i det moderna jordbrukslandskapet och under en inventering i Västra Götaland hittades inga exemplar alls, uppger Sveriges Radio Sjuhärad.

  Under inventeringen av några platser i Västra Götaland där värdväxt Väddklint finns hittades inga stortapetserarbin.

  Efter 1970 har det svenska odlingslandskapet förändrats. Bestånden av Väddklint har minskat kraftigt, vilket kan vara orsaken till varför stortapetserarbiet försvunnit.

  Värdväxterna ovanliga

  Huvudproblemet är troligen bristen på ängsblommor. Tidig slåtter i vägkanterna och traditionell åkerodling gör att binas värdväxter har blivit ovanliga. Konsekvenserna av utvecklingen kan bli allvarliga.

  – Om man ser till vildbina som en hel grupp så förlorar vi en viktig pollinerare av svenska grödor, och det får ju enorma konsekvenser. Blir inte blommorna pollinerade kan växterna inte förse oss med mat, säger Jennie Niesel, koordinator för åtgärdsprogrammet för hotade arter i Västra Götaland, till Sveriges Radio.

  Hjälpa till

  Hon föreslår att var och en kan hjälpa till för att få vildbina att trivas i landet.

  – Kan man ha en liten yta i sin trädgård där man har lite ängsväxter, och slår den sent, så slår man ju ett slag för bina.

  Relaterade artiklar

  Till toppen