Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari 1999

  Hotar med att slakta djuren i Finland

  - Läggs Scan Luleå ned - då kan ni skicka djuren till Finland istället för till Swedish Meats./nDet är Norrbottens Hushållningssällskaps hårdföra budskap i kampen om den norrbottniska slakten.

  Reaktionerna på Swedish Meats beslut om att avveckla Luleåanläggningen visar inga tecken på att stillna. Snarare tvärtom. I förra veckan nämnde ATL den kraftfulla protest som kommit från samtliga partier i Luleå kommunfullmäktige och som kan innebära att en upphandling med komunen värd uppåt åtta miljoner kronor kan ryka all världens väg.

  Slåss för länet
  Nu har länets Hushållningssällskap ställt sig i spetsen för protesterna. Sällskapet har 5 400 medlemmar, nästan dubbelt upp mot vad LRF Norrbotten kan mobilisera. Och för – sannolikt – första gången i den svenska lantbrukskooperationens historia nämns nu ett organiserat samarbete med ett grannland som ett alternativ.
  – Vi slåss för länet och våra livsmedelsföretag, säger Hushållningssällskapets vd Jan-Olof Puranen.
  – Vi kan inte vara utan slakt och förädling på en fjärdedel av landets yta och vi tror mycket mer på det lokalt producerade och konsumenternas trohet mot det än på Swedish Meats bulkproduktion.
  Så du rekommenderar att Norrbottens slaktdjur körs till finska Kemi istället för Skellefteå om Scana Lule försvinner?
  – Det är min uppgift att slåss för länet och vi skickar inte frivilligt våra djur till Skellefteå. Vi har traditionellt jobbat mycket med Finland och jag ser hellre ett samarbete ditåt än med Swedish Meats. Men i slutändan tror jag sunt förnuft får råda och att anläggningen blir kvar.
  Det här utspelet är väl alldeles sensationellt..?
  – Nej, det är fullt naturligt att vi jobbar med våra grannar. Vi har ju ett Nordkalottsamarbete som växer hela tiden.
  Kan du tänka dig fusioner över gränserna på slaktsidan?
  – Läget är så tufft nu att vi får vara öppna för alla lösningar. Och LRF måste börja lyssna på sina medlemmar.
  Har du hamnat på kollisionskurs med LRF?
  – Nej då, Lennart Lindström som sitter med i vår styrelse för LRF är helt på samma linje, att Scan Luleå måste bli kvar. Men Hushållningssällskapet är den enda organisation som får ta sådana här beslut fritt, lokalt, utan att höra med Stockholm.

  Svår balansgång för LRF
  LRF:s länsförbundsordförande Caroline Trapp får gå en svår balansgång mellan å ena sidan hennes riksförbunds linje att stötta Swedish Meats, å andra sidan de upprörda medlemmar som bara för några år sedan mirakelräddade Luleåanläggningen, på tvärs mot vad övriga Slakterisverige väntat sig.
  – Jag tycker man gör en felkoppling om det här med lokalproduktion, säger Caroline Trapp.
  – Att djuren slaktas 15-20 mil bort har länge varit fallet för många i Norrbotten. Det viktiga är djurens ursprung. Det är inte alls uteslutet att man kan utveckla en lokal produktion även om djuren slaktas i Skellefteå och det slutliga beslutet om charktillverkningen i Luleå är ännu inte taget.
  Har du avkrävts lojalitet av LRF?
  – Nej, nej. Jag har hela tiden haft två krav: att få veta hur beräkningsgrunderna ser ut och om vi får en total insyn i utredningsmaterialet. Och de har beviljats.
  Var har du dina medlemmar?
  – Det vet vi inte förrän det är dags att börja leverera.

  Sven-Olov Lööv

  Relaterade artiklar

  Till toppen