Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 februari

  Påkar och hot om våld i hätsk mjölkkonflikt

  Blockerade vägar, tonvis med fårmjölk som hälls ut och demonstrationer framför regeringspalatset i Rom. Fårbönder på Sardinien förlorar 1,5 kronor per liter mjölk de säljer och nu är de på krigsstigen.

  FOTO: Imago stock/IBL

  Mjölktransporter har stoppats av maskerade män med påkar som tvingat chaufförerna att slänga all mjölk de hade i cisternerna, en grupp bönder fyllde hela platsen framför regionsätet i Cagliari med fårmjölk och på sociala medier är det fullt med filmer på bönder som häller ut sin mjölk. I veckan har tusentals fårbönder från Sardinien samlats i veckan i Rom för att göra sina röster hörda.

  – Vi har inget att förlora. Ingenting alls. Antingen vinner vi den här kampen, eller också försvinner fåruppfödningen från Sardinien, hävdar Felice Floris, fårbonde och talesman för organisationen Movimento Pastori Sardi (Sardinska fårbonderörelsen).

  Kan leda till våld

  – Om inget händer snart kommer vi att få ett stort problem med våldsamheter här på ön. När en fårbonde slänger sin mjölk är det för att han känner sig inträngd i ett hörn, och eftersom vi är ett tufft släkte är det svårt att stoppa oss om vi känner att vi måste kämpa.

  Kostnaden för att producera en liter fårmjölk på Sardinien är minst sju kronor per liter. I dag får bönderna 5,50 kronor, och priset är på nedgång.

  FOTO: Coldiretti

  Förhandlingarna mellan bönderna och mejerierna på jordbruksministeriet i Rom i torsdags gav inget resultat. Erbjudandet om att så småningom, när regeringen lyckats köpa upp överskottet på fårost som finns hos mejerierna, få tio kronor litern, övertygade inte representanterna för bönderna och jordbruksorganisationerna. De vill ha det priset på en gång.

  Krav på regeringen

  Felice Floris ser i vilket fall som helst inte detta som någon beständig lösning på problemet, och han avvisar bestämt alla form av bidrag.

  – Om inget görs för att förändra situationen i stort, så kommer vi att hamna här igen om några år, för vi har redan varit i samma situation flera gånger. Att ge mejerierna hela skulden leder oss ingenstans. Regeringen måste fråga sig om den anser att fåruppfödningen, med månghundraåriga traditioner, är viktig för Sardinien, och i så fall förhandla med EU om lösningar som ger oss möjlighet att konkurrera på den internationella marknaden, säger han.

  Hela Sardinien deltar just ni i protesterna. Elever har lämnat skolorna för att demonstrera med bönderna, och även industri- och gruvarbetarna från städerna längsmed kusterna har gett kampen sitt stöd.

  FOTO: Coldiretti

  Relaterade artiklar

  Till toppen