Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 januari

  Hot mot lantbrukare togs upp i partiledardebatten

  Annie Lööf (C) lyfte frågan om hot och hat mot bönder vid årets första partiledardebatt i riksdagen.

   Annie Lööf (C) lyfte hoten mot bönder i sitt anförande under partiledardebatten i riksdagen.
  Annie Lööf (C) lyfte hoten mot bönder i sitt anförande under partiledardebatten i riksdagen. FOTO: Patrik C Österberg / IBL Bildbyrå

  Lantbrukare som utsätts för hot och hat av militanta djurrättsaktivister, nyligen aktualiserat av en granskning i Göteborgs-Posten, lyftes av Centerpartiets Annie Lööf när partiledarna drabbade samman för första gången i år.

  – Jag förväntar mig att Sveriges nya regering snarast möjligt kommer visa handlingskraft. Vi behöver konkreta åtgärder för vi vill stoppa hoten och våldet mot de svenska lantbrukarna, vi vill värna demokratin och tryggheten för alla.

  Gustav Fridolin (MP) försäkrade att den rödgröna regeringen tar frågan på allvar.

  – De brott vi nu läser om är vedervärdiga. Det är avgörande att polis och politik tar sitt ansvar och jag vill som representant för ett av regeringspartierna intyga att vi är beredda att mötas om hur vi kan göra mer.

  I övrigt var det regeringsbildningen, och överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som gjorde den möjlig, det som mest präglade den första partiledardebatten efter att den nya regeringen tillträdde. Annie Lööf nämnde skrivningen i överenskommelsen om äganderätten i skogen.

  Några andra lantbruksrelaterade frågor berördes också under debatten. Gustav Fridolin talade för mindre importerat ”fulkött” och mer närproducerat kött och vegetariska livsmedel. Nedskärningarna i miljö- och naturvårdsbudgeten som är en följd av att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag antogs av riksdagen lyftes av Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin.

   Gustav Fridolin (MP) engagerade sig också i frågan om hot och hat mot lantbrukare under partiledardebatten.
  Gustav Fridolin (MP) engagerade sig också i frågan om hot och hat mot lantbrukare under partiledardebatten. FOTO: Patrik C Österberg / IBL Bildbyrå

  Relaterade artiklar

  Till toppen