Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 september

  Höstsådd ger högre avsättning

  I försöksodlingar har höstsådd durumvete visat på en högre avkastning än vid vårsådd.

  – Underlaget visar på en skördeskillnad på 30 procent upp för höstsådd, säger Bo Pettersson, försöksledare på Hushållningssällskapet Gotland.

   Bo Pettersson, försöksledare på Hushållningssällskapet Gotland (arkivbild).
  Bo Pettersson, försöksledare på Hushållningssällskapet Gotland (arkivbild). FOTO: Ann Lindén

  Hushållningssällskapet har bedrivit demonstrationsodlingar med durumvete på Gotland i tio år men det är först de senaste tre åren som arbetet skalats upp till regelrätta försöksodlingar, i samarbete med Lantmännen. En tydlig slutsats är att det är stor skillnad i skördeutfall mellan vårsådda och höstsådda grödor. Enligt försöken handlar det om 30 procent högre skörd av höstsådd.

  Försöken visar också en annan fördel med den höstsådda grödan då den ger cirka två veckor tidigare skörd. Och att det är säkrare att tröska i början av augusti än slutet av månaden med tanke på regnrisken och grödans falltalskänslighet.

  – Faran med höstsådd är i stället att grödan inte ska klara vintern, säger Bo Petterson.

  Det utsäde som används är detsamma som odlarna på Gotland använder och som Lantmännen säljer; Rosadur.

  – Det finns andra sorter som är stabilare, som Durofinus, och jag vet att det pågår försök men att det varit problem med grobarheten i utsädet som användes, säger Bo Pettersson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen