Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli

  Första höstrapsen en besvikelse: ”Under normalskörd”

  En torr och kall vår sänker förväntningarna på den skånska rapsskörden. Samtidigt ser läget ljusare ut i Mellansverige. I Europa väntas underskott och priset kan vara på väg uppåt.

   Anneli Kihlstrand, vd för SFO Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, i ett fält med höstraps.
  Anneli Kihlstrand, vd för SFO Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, i ett fält med höstraps. FOTO: Torbjörn Esping

  Rapsskörden 2020 har smugit i gång. På sina håll i södra Skåne har höstrapsen börjat tröskas men så här långt är utfallet, om inte en besvikelse, så åtminstone lägre än normalt. I stället ser Mälardalen ut att bärga de högsta arealskördarna.

  – I år är Rapssverige lite upp och ner, säger Albin Gunnarson på Frö- och oljeväxtodlarna.

  Regn och frostknäppar ställer till det

  En stor del av de skånska rapsodlingarna har lidit av en torr och kall vår. På många håll ledde bristen på regn till att kvävet aldrig kom grödan till godo samtidigt som ett par rejäla frostknäppar sammanföll med blomningen. Den redan stressade grödan tog stryk men hur hårt det slog varierar mellan fälten.

  – Det är tidigt på säsongen och egentligen bara stickprov men vad vi sett ligger någon på en hektarskörd på 3,5 ton och någon väldigt besviken på 2,5 ton per hektar. I fjol var vi uppe på ett snitt på 4,1 i Skåne, säger Anneli Kihlstrand, vd på Frö- och oljeväxtodlarna.

  Enligt Jordbruksverkets statistik ligger femårsnittet i riket på 3,3 ton per hektar.

  Normalskörd väntas

  Christian Radby i västskånska Furulund, odlar höstraps på 65 hektar. Hittills har han tröskat 15 hektar och började med de bitar som såg sämst ut.

  – Hektarskörden är så här långt 10–15 procent under min normalskörd. Den raps som är kvar ser mycket bättre ut men raps är nog den gröda som är svårast att bedöma med ögat, säger han.

   Christian Radby i västskånska Furulund odlar höstraps på 65 hektar.
  Christian Radby i västskånska Furulund odlar höstraps på 65 hektar. FOTO: Hans Dahlgren

  Längre upp i landet är läget bättre. I Väster- och Östergötland var grödan inte lika långt kommen när kylan drog in i våras. Trots att det senare varit försommartorka i regionen väntas skörden bli normal.

  Högre utfall än normalt

  Allra bäst ser rapsen ut i Mälardalen där utfallet väntas bli högre än normalt.

  Här har det också börjat skördas på enstaka fält.

  – Det kan bero på nederbördsmängd och om grödan svampbehandlats. Vi har sett ett större inslag av bomullsmögel än vanligt. Det gör att rapsen brådmognar och vi får en tidig skörd, säger Albin Gunnarson.

   ”I år är Rapssverige lite upp och ner”, säger Albin Gunnarson på Frö- och oljeväxtodlarna.
  ”I år är Rapssverige lite upp och ner”, säger Albin Gunnarson på Frö- och oljeväxtodlarna. FOTO: Tove Nilsson

  Han räknar med att den stora rapsskörden i Mellansverige drar i gång tidigast i nästa vecka.

  Underskott på raps i Europa

  I Europa väntas sämre rapsskördar än normalt och ett underskott på raps kan vara att vänta i år. Skälet är att producentländerna Tyskland och Polen drabbades av samma kyla som Sydsverige i våras och att insekttrycket varit besvärligt i Frankrike. Samtidigt krymper rapsarealerna till förmån för den ekonomiskt mer fördelaktiga majsen. Det gör att Europa inte väntas bli självförsörjande på raps utan kommer att behöva importera.

  – Sammantaget talar det för att priset snarare kommer att gå upp än ner framöver, säger Albin Gunnarson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen