Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti

  Höstrapssådd direkt i stubben utanför Trelleborg

  På Svenssons Maskinstation utanför Trelleborg i Skåne är det höstrapssådd som gäller nu. Rapsen sås med ett eget koncept direkt i stubben för att bevara markfukten.

   Sven Svensson driver Svenssons Maskinstation & Verkstad AB med sin bror Nils Svensson och övriga familjemedlemmar utanför Trelleborg i södra Skåne. Totalt brukar de cirka 600 hektar plus kör maskinstationsverksamheten ihop.
  Sven Svensson driver Svenssons Maskinstation & Verkstad AB med sin bror Nils Svensson och övriga familjemedlemmar utanför Trelleborg i södra Skåne. Totalt brukar de cirka 600 hektar plus kör maskinstationsverksamheten ihop. FOTO: MALIN EBORN

  Sven Svensson gör ett avbrott i höstrapssådden när ATL kommer förbi på fredagsförmiddagen i det soliga, heta vädret. Totalt ska det sås 100 till 120 hektar raps på gården i Östra Värlinge i sydvästra hörnet av Skåne.

  – Vi har inte rört stubben alls förrän nu när vi sår, och det ser faktiskt ut som att det är svart, fuktig jord som kommer upp, så vi har gott hopp om att det ska gå bra, säger han.

  Rapssådden sker med en rapidsåmaskin som byggts om så att stubbearbetning och sådd sker vid samma överfart. På det viset sparas fukten i jorden vilket kan vara särskilt fördelaktigt i år när det överlag är väldigt torrt. En annan fördel är att det också sparar arbetstimmar eftersom en person kan sköta rapsetableringen själv. De har kört konceptet de senaste fem åren med gott resultat.

   Sven Svensson är ordförande för Skånes Maskinstationer. I år har skörden flutit på fint och han har inte hört om problem ute hos sina kollegor.
  Sven Svensson är ordförande för Skånes Maskinstationer. I år har skörden flutit på fint och han har inte hört om problem ute hos sina kollegor. FOTO: MALIN EBORN

  Minmalt slitage

  Årets rapsskörd drog igång den 28 juli och gav ungefär 4,5 ton per hektar. Tio dagar innan dess, den 18 juli, började det tröskas höstkorn på de 600 hektar de odlar. Nu återstår 20 procent av skörden att tröskas på de cirka 600 hektar de brukar och Sven Svensson bedömer att det kan vara klart i mitten på nästa vecka. Det varma och torra vädret har gett optimala förutsättningar för skörden och har medfört minimalt slitage på tröskan och inga torkningskostnader på skörden, påpekar han.

  – Vi har fått gott och väl en medelskörd. Vi trodde inte på vårspannmålen något vidare men den har faktiskt gett mer än vad vi trodde, säger han.

   Sven Svensson sår höstraps direkt i stubben med en rapidsåmaskin som byggts om för att stubbearbetning och sådd ska kunna ske på en överfart.
  Sven Svensson sår höstraps direkt i stubben med en rapidsåmaskin som byggts om för att stubbearbetning och sådd ska kunna ske på en överfart. FOTO: MALIN EBORN

  Höstvetet snittade på 9 ton per hektar och maltkornet på 8 ton per hektar. Förutom växtodlingen som Sven Svensson driver tillsammans med sin bror Nils Svensson och övriga familjemedlemmar består ungefär 25 procent av deras rörelse av att driva maskinstationsverksamhet. Sven Svensson är också ordförande för Föreningen Skånes Maskinstationer och får därför ofta veta om det uppstår problem i skörden i regionen.

  – Men i år har allt flytet på bra, vi har inte hört några klagomål någonstans, säger han.

   Sådd direkt i stubben är att sätt att spara på markfukten. Konceptet har praktiserats flera år på gården med gott resultat. I år gav höstrapsen 4,5 ton per hektar.
  Sådd direkt i stubben är att sätt att spara på markfukten. Konceptet har praktiserats flera år på gården med gott resultat. I år gav höstrapsen 4,5 ton per hektar. FOTO: MALIN EBORN

  Relaterade artiklar

  Till toppen