Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni 2019

  Horn växte in i munnen – ägaren beläggs med djurförbud

  En djurägare har belagts med djurförbud sedan en av hans tjurars ena horn växt in i munhålan med flera centimeter. Förvaltningsrätten har nu avslagit ägarens överklagan.

   Tjurens horn hade vuxit sju centimeter in i tjurens munhåla.
  Tjurens horn hade vuxit sju centimeter in i tjurens munhåla. FOTO: Länsstyrelsen

  Problemet upptäcktes första gången när länsstyrelsen genomförde en kontroll på gården i juli i fjol. Den gången lyckades inspektörerna inte komma tillräckligt nära djuret för att undersöka det ordentligt, men de fattade misstankar om att djuret hade problem med sitt horn, vilket de påtalade för djurägaren.

  Vid en ytterligare kontroll, i december, kunde inspektörerna konstatera att tjurens ena horn hade växt in i kinden, varpå det penetrerat huden och vuxit vidare cirka sju centimeter in i munhålan. Hornet var skadat, vilket ses som ett tecken på att djuret tuggat på en del av det.

  ”Långvarigt lidande”

  Horntillväxten på en Highland cattle uppskattas till 1–2 centimeter per år, vilket enligt länsstyrelsen tyder på att tjuren varit utsatt för ett kraftigt och långvarigt lidande.

  Länsstyrelsen i slutet på mars i år att ägaren ska beläggas med djurförbud, och att han inom åtta veckor skulle göra sig av med alla sina nötkreatur.

   Ägaren har enligt Förvaltningsrätten allvarligt försummat tillsynen av sitt djur.
  Ägaren har enligt Förvaltningsrätten allvarligt försummat tillsynen av sitt djur. FOTO: Länsstyrelsen

  Överklagade beslutet

  Ägaren överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Han anser inte att länsstyrelsens beslut står i proportion till det fel han har begått. Han har haft Highland cattle i många år och aldrig varit med om att hornen växer inåt. Han påpekar också att länsstyrelsen vid sitt första besök, i juli 2018, vad beskedet att hornväxten inte var ett akut problem eftersom djuret uppförde sig normalt, och åt och drack. Han ska också ha frågat om han skulle avliva djuret direkt, men fick till svar att det inte var nödvändigt. Ägaren ska ha planerat att avliva tjuren under hösten/vintern 2019.

  Inga åtgärder

  Förvaltningsrätten gör dock bedömningen att ägaren efter den första kontrollen inte vidtagit några åtgärder, och att han allvarligt har försummat tillsynen av djuret. Därför avslås ägarens överklagan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen