Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 mars

  Hopp om fortsatt ost från Boxholm

  Det kan bli fortsatt osttillverkning i Boxholm. Något som i så fall gynnar alla parter, menar Arla Sveriges VD Patrik Hansson.

  FOTO: Mostphotos

  Efter beskedet att Arla flyttar tillverkningen av Boxholmsost från orten i Östergötland till Östersund i Jämtland har det protesterats livligt på flera håll. Men nu kan den lokala osttillverkningen kanske räddas då en lokal entreprenör överväger att ta över. Något Corren var först med att berätta.

  Arlas VD Patrik Hansson bekräftar till ATL att det sedan nyår förts en dialog med en entreprenör som överväger att starta ett mikromejeri i Boxholm. Blir det en produktion kommer Arla att låna ut varumärket Boxholmsost.

  – Det kommer i så fall att handla om mycket små volymer, jag uppskattar dem till enstaka procent, jämfört med vår produktion av Boxholmsost.

  Säljs lokalt

  Den lokalproducerade Boxholmsosten kan komma att få någon typ av Premiummärkning och till största delen säljas i närområdet tror Patrik Hansson. De lokala ostälskarna får alltså den lokalproducerade vara de efterfrågar samtidigt som varumärket Boxholmsost som mejerijätten stärks och entreprenören får avsättning för sina produkter. Alla kan alltså bli vinnare, menar Arla Sveriges VD.

  Har den lokala opinionen spelat någon roll?

  – Det skulle jag inte säga. De här tankarna har funnits en lång tid. Vi hade en dialog med kommunen i november/december där vi sa att vi hjälper gärna till om det behövs, säger Patrik Hansson.

  Hur mycket kommer ni att stötta om planerna går i lås?

  – Vi kommer inte att bli delägare. Men vi lånar ut varumärket och levererar gärna mjölken till ostproduktionen.

  Patrik Hansson vill inte kommentera något om vem entreprenören är.

  När kan det bli ostproduktion i Boxholm igen?

  – Det kan jag inte säga heller. Men det kommer inte att vara någonting klart i närtid i alla fall.

  Första gången

  Peter Trygg är talesperson för gruppen Boxholmsostens vänner. Han tycker, föga förvånande, att beskedet att en entreprenör kan komma att ta över ostproduktionen i Boxholm är bra.

  – Det är glädjande att något händer. Sedan är det också positivt att Arla, för första gången tror jag, ruckar på ett sådant här beslut.

  Relaterade artiklar

  Till toppen