Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni

  Hopp om att kortsiktiga Cap-förhandlingar är klara i juni

  Riktlinjerna för övergångsperioden till nästa jordbrukspolitiska reform kommer att vara klara före halvårsskiftet, tror EU-parlamentets förhandlare.

   Förhandlingarna om en övergångsperiod till nästa Cap-reform kan vara klara till halvårsskiftet.
  Förhandlingarna om en övergångsperiod till nästa Cap-reform kan vara klara till halvårsskiftet. FOTO: Sara Johansson

  Förhandlingarna mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och EU-kommissionen om vad som ska gälla från och med nästa år går framåt. EU-parlamentets huvudförhandlare Elsi Katainen har gott hopp om att parterna ska ha enats före den första juli. En stor stötesten är dock kvar. Medan parlamentet och medlemsländerna är överens om att den försenade reformprocessen kräver en tvåårig övergångsperiod håller EU-kommissionen fast vid sitt ursprungliga förslag på ett år.

  – EU-kommissionen måste förstå att Cap-reformen inte kommer att vara klar i tid och att en ettårig övergångsperiod inte kommer att räcka för kommissionens och medlemsländernas administrationers förberedelser. Vi vet att vi inte kommer att rösta om reformen förrän tidigast i oktober, sa Elsi Katainen till EU-parlamentets jordbruksutskott i veckan.

  Den finska liberalen informerade också om att hon gått bet på att övertyga de andra institutionerna om att göra det obligatoriskt för medlemsländerna jämna ut direktstöden inom det egna landet. Det valde Sverige att göra vid den förra reformen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen