Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 augusti

  Hopp om att betorna klarar torkan bättre

  Sockerbetorna påverkas liksom andra grödor negativt av torkan men klarar sig troligen bättre än spannmålen, tror Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna.

   Torkan påverkar sockerbetorna negativt men Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna, hoppas ändå på att grödan ska klara den extrema sommartorkan bättre än spannmålen har gjort.
  Torkan påverkar sockerbetorna negativt men Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna, hoppas ändå på att grödan ska klara den extrema sommartorkan bättre än spannmålen har gjort. FOTO: Malin Eborn

  Till skillnad från spannmål är sockerbetor inte lika nederbördsberoende under maj och juni och klarade därför torkan bättre under denna period.

  – Men betorna behöver definitivt vatten under juli månad så torkan har helt klart fått en negativ påverkan även på sockerbetor, säger Jacob Bennet, Betodlarna.

  En gissning från hans sida är att det kan handla om 25 procents lägre skörd jämfört med normalt. Det skulle i så fall vara bättre än spannmål som gett ungefär halva skördar i år på Slättängs gods norr om Lund i västra Skåne som han äger och driver.

  – Men även om jag har varit med några år så har jag aldrig någonsin upplevt en sådan extrem torka i juli månad. Så ingen vet riktigt vilka konsekvenser detta får för sockerbetorna, säger han.

  Eftersom en stor andel av betorna inte tas upp förrän i oktober eller i november finns möjlighet att grödan återhämtar sig om det kommer regn. Variationerna kommer troligen också vara stora. I de områden där sockerbetorna bevattnats ser det till exempel betydligt bättre ut.

  LÄS OCKSÅ: Klen skörd av spannmål i SkåneLÄS OCKSÅ: Lägre potatisskörd men högre priser att vänta

  Till toppen