Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 juni

  Ett av världens värsta ogräs fortsätter spridas i landet

  Hönshirs räknas som världens tredje värsta ogräs och den tropiska växten som lyckats etablera sig i Sverige sprider sig nu allt längre norrut. Trots det finns det lantbrukare som inte tar hotet om ogräset på allvar.

  I november förra året skrev ATL om hur hönshirs är en av de invasiva arter som redan lyckats etablera sig i Sverige. Evolutionen har gjort att ogräset, som är en tropisk växt, anpassat sig till vårt allt varmare klimat och sprider sig nu runt om i Sverige.

  – Det är nu vi fortfarande har chans att hantera det innan spridningen blir för stor, säger Rikard Andersson som är ogräsrådgivare på Jordbruksverket.

   Alexander Lilliehöök studerar till agronom på Ulltuna och har tillägnat sitt kandidatarbete åt hönshirs och dess spridning.
  Alexander Lilliehöök studerar till agronom på Ulltuna och har tillägnat sitt kandidatarbete åt hönshirs och dess spridning. FOTO: Jordbruksverket/Privat

  Sprider sig norrut

  Alexander Lilliehöök är agronomstudent på Ulltuna och han har ägnat sitt kandidatarbete åt att undersöka just hönshirs. Han berättar att spridningen är som störst i Skåne, Halland och i vissa delar av Blekinge men att det även börjar spridas uppåt i landet.

  – Det finns bland annat ett lokalt område kring Eskilstuna som har stora problem. En lantbrukare jag pratade med där hade uppfattning om att många inte tar spridningen av hönshirs på allvar, säger Alexander Lilliehöök.

  Skulle du säga att det är en vanligt förekommande åsikt?

  – När jag pratade med rådgivare runt om i landet märkte jag att det varierade mycket bland lantbrukarna. Att få alla lantbrukare att hålla ordentlig koll på ogräset kan nog vara svårt.

   Hönshirs.
  Hönshirs. FOTO: Jordbruksverket

  Sprider sig snabbast i Sverige

  Successivt har hönshirs först blivit ett ogräs i majs och andra sent skördade grödor, och så småningom även i vårsäd. Det har att göra med att plantan är mycket anpassningsbar och behöver inte längre lika många varma dygn för att gå i frö.

  – Den har extremt stor spridnings- och konkurrensförmåga men också en benägenhet att kunna utveckla resistens. Får ogräset spridning kan det påverka skörden väldigt mycket där den etablerar sig, säger Rikard Andersson.

  Vad kan man göra för att undvika ogräset?

  – Man bör vara extra vaksam i de öppna grödorna och kunna känna igen växten. Hittar man något bör man ta det på stort allvar och plocka bort ogräset direkt annars blir problemet betydligt större, säger han.

   Rikard Andersson, ogräsrådgivare på Jordbruksverket.
  Rikard Andersson, ogräsrådgivare på Jordbruksverket. FOTO: Privat

  Ökning av växtskyddsmedel

  Om ogräsets framfart har lett till en ökad användning av växtskyddsmedel har Rikard Andersson inga exakta siffror på, men han antar att så är fallet.

  – Ja, det kan man tänka sig. Man kan behöva göra en extra insats mot just detta ogräs vilket kan leda till en ökad användning, säger Rikard Andersson.

  ATL TV: Roboten ska både så och rensa

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen