Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 januari

  Hon vårdar unik potatissamling

  STUBBARP.

  På Larsviken vårdas en av Sveriges största potatissamlingar. Bland de 550 sorterna som bevaras för framtiden finns allt ifrån urgamla nordiska sorter till sydamerikanska kuriositeter.

  Det Bitte Persson inte vet om potatis är inte värt att veta. I åtta generationer har hennes släkt odlat knölar på Kullabygdens omväxlande mosaikjordar. När Bitte och hennes bror Bertil 2004 fick chansen att ta över en lokal lantbrukares potatissamling tvekade de inte en sekund.

   Skolplansch med potatismotiv i Larsvikens gårdsbutik.
  Skolplansch med potatismotiv i Larsvikens gårdsbutik. FOTO: Johan Joelsson

  Tillsammans med sin far Ture hade de själva redan byggt upp en liten samling. Efter att de båda samlingarna slagits ihop och dubbletter sorterats bort återstod 550 säregna sorter från när och fjärran som nu vårdas ömt på Larsviken.

  – Samlingen hade kunnat vara mycket större. Vi får hela tiden förslag på nya sorter som folk tycker att vi ska ta in. Men ska vi göra det ska sorterna ha speciella egenskaper när det kommer till färg eller smak. Eller en unik kulturhistoria, säger Bitte Persson.

  Fredspotatis

  I samlingen finns allt ifrån extremt lokala sorter från Härjedalen till skotska Arran Victory – en violett potatissort som togs fram 1918 som en hyllning till första världskrigets slut. Men också sorter som nordirländska Ulster Chieftain – som ibland brukar kallas ”den klassiska midsommarpotatisen”. Bitte Persson berättar att Larsviken även sitter på sorter som Olof Rudbeck tog in i Sverige och planterade i sin botaniska trädgård i Uppsala i mitten av 1600-talet.

   Vissa sorter i samlingen säljs även i butiken, bland annat Kestrel.
  Vissa sorter i samlingen säljs även i butiken, bland annat Kestrel. FOTO: Johan Joelsson

  – Potatisen kom från Sydamerika till Europa på 1600-talet. Sedan spreds den med militären till England och Spanien. I mitten av 1600-talet kom den till Sverige där pionjären Eva de la Gardie senare upptäckte att man kunde göra brännvin av den, istället för att slösa prima spannmål, säger Bitte Persson.

  Sätts i bokstavsordning

  Att ta hand om en gigantisk potatissamling är inget man gör i brådrasket. Varje vår plockas potatisarna fram för att förgros. Sedan sätts den i bokstavsordning. Efter att knölarna skördats på hösten väljer Bitte och Bertil ut de tio finaste exemplaren från varje sort.

   Bitte Persson sköter om Larsvikens unika potatissamling.
  Bitte Persson sköter om Larsvikens unika potatissamling. FOTO: Johan Joelsson

  När urvalsprocessen är klar arkiveras de fräscha potatisarna i speciella lådor för att lagras in över vintern. Och så upprepas samma ritual nästa vår. Genom åren har Larsviken haft ett visst samarbete med SLU Alnarp. Men arbetet med samlingen är ett privat initiativ som görs helt på ideell basis.

  – Vår far Ture var ordförande i den lokala potatisodlarföreningen. Potatis har alltid varit vår passion, säger Bitte Persson och ler.

  Svensk potatishistoria

  Olof Rudbeck var förmodligen först med att ta in potatis i Sverige. Det gjordes runt 1655 då han planterade växten, som han kallade ”Peruansk Nattskatta”, i sin botaniska trädgård i Uppsala. Först på 1720-talet tog Jonas Alströmer in potatis från Frankrike som han odlade på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Han kallade potatisen för ”nolor” eller ”jordpäron”. På 1700-talet upptäckte grevinnan Eva de la Gardie att man, istället för att förstöra bra spannmål, kunde använda potatis för att göra brännvin.

  Källa: Svensk Potatis

   Bitte Persson sköter om Larsvikens unika potatissamling.
  Bitte Persson sköter om Larsvikens unika potatissamling. FOTO: Johan Joelsson

  Larsviken

  Larsviken är ett lantbruk som står på flera ben. I den välsorterade gårdsbutiken, som har öppet året runt, säljs grönsaker och kött från egna djur och lokala producenter. I anläggningen ”chipseriet” som stod klart 2012 tillverkar Larsviken delikatesschips som bland annat levereras till SAS.

  Dessutom importerar och säljer företaget ett 70-tal unika sättpotatissorter till handelsträdgårdar och hobbyodlare. På lantbrukssidan odlas potatis, men även en del grönsaker. För närvarande har företaget även ett 40-tal kalvar och stutar.

   

  Larsviken

  Bolagsform: Aktiebolag (tre separata bolag)

  Antal anställda: Tio stycken totalt (några deltid)

  Omsättning: Totalt cirka 10 miljoner kronor

  Resultat: Totalt cirka 500 000 kronor

  Vinstmarginal: -1,31 (potatisodlingen) till 3,27 procent (lanthandeln)

  Areal: 90 hektar

  Investeringar: ”Vi kommer att bygga ut stallet, vi behöver fler kalvar och stutar som tar hand om de produkter som vi sorterar bort”

  Tre tips: ”Tumma aldrig på kvaliteten”, ”Om du har bra produkter ska du veta att ta betalt” och ”Skaffa ett bra kontaktnät med leverantörer”

  LÄS OCKSÅ: Så blev potatisåret 2017LÄS OCKSÅ: Svårt att stoppa skadegörande larverLÄS OCKSÅ: Frossa i knölar på potatisens dagATL-TV: Banden som räddar potatisskörden

  Till toppen