Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 mars 2020

  Ny rektor utsedd för Vreta

  Eva-Lena Klofsten tar över som rektor för naturbruksgymnasiet Vreta Utbildningscentrum efter Elisabeth Bringer Hallberg.

   Vretaskolans rektor Elisabeth Bringer Hallberg (bilden) slutar i maj och efterträds av Eva-Lena Klofsten.
  Vretaskolans rektor Elisabeth Bringer Hallberg (bilden) slutar i maj och efterträds av Eva-Lena Klofsten. FOTO: Mikael Marklund

  Eva-Lena Klofsten tillträder sin nya tjänst den fjärde maj. Tidigare har hon varit rektor och biträdande rektor på skolor i Mjölby och Linköping i knappt fem år. Men nu tar hon steget till att basa över en gymnasieskola med flera yrkesinriktningar.

  – Det kommer att bli väldigt spännande och intressant, säger Eva-Lena Klofsten.

  Förutom sin erfarenhet som skolledare har hon också under flera år bedrivit ett jordbruk tillsammans med sin man. Nu består verksamheten av växtodling på gårdens 400 hektar, främst vete och raps. Men till för tio år sedan producerade de också omkring 1 000 slaktsvin per år.

  – Så det här är en bransch jag brinner för.

  Det har varit en tuff vår på Vreta med både ladugårdsbrand och nu coronautbrottet. Blir det en räkmacka för dig nu?

  – Det tror jag inte. Min erfarenhet från skolvärlden säger mig att det aldrig är en räkmacka att vara rektor. Men min bild är att jag går till en välfungerande och stabil verksamhet så det är goda förutsättningar för uppdraget.

  Eva-Lena Klofsten efterträder Elisabeth Bringer Hallberg som varit rektor på Vreta sedan 2009.

  Skolan har precis fått i gång mjölkproduktionen igen i liten skala efter den förödande branden i mitten av januari. Det 30-tal kvigor som klarade sig har nu börjat kalva in.

  – Så inom kort är vi nog uppe i 500 liter om dagen så att Arla kan börja hämta mjölk igen, säger Elisabeth Bringer Hallberg till ATL.

  De flesta av skolans elever har skickats hem för att undvika spridning av coronaviruset.

  – Det är eleverna i årskurs ett som ska sköta vårbruket här. Och det kommer de att göra i små grupper som är här fyra till fem dagar för att jobba innan nästa grupp ska ta över.

  Även vissa elever i årskurs tre på transportprogrammet är på skolan för att säkerställa att de klarar CE-behörigheten innan examen.

  – I övrigt är det distansundervisning som gäller. Vi har några lärare som är duktiga på digitalt lärande som just nu håller på att utbilda övriga lärare så att skolarbetet ska flyta på så bra som möjligt, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

  ATL TV: Se en längre intervju med Elisabeth Bringer Hallberg

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen